Hotararea Guvernului nr. 867/2016

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii

NORME METODOLOGICE din 16 noiembrie 2016 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii din Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii

(la data 07-dec-2016 actul a fost aprobat de Hotararea 867/2016)

Forma sintetica la data 21.04.2023

Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer. 

 

 

CAPITOLUL I:Dispozitii generale si organizatorice

 

SECTIUNEA 1:Dispozitii generale

 

Art. 1

(1)In procesul de realizare a concesiunilor de lucrari si a concesiunilor de servicii, denumite in continuare contracte de concesiune, in orice situatie pentru care nu exista o reglementare expresa, se aplica principiile prevazute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, denumita in continuare Lege.

(2)In sensul paragrafului 2 al sectiunii a 3-a a cap. I din Lege, sintagma „entitate contractanta” include atat autoritatile contractante, prevazute la art. 9 din Lege, cat si entitatile contractante, prevazute la art. 10 alin. (1) din Lege.

(3)Pe parcursul aplicarii procedurii de atribuire, entitatea contractanta are obligatia de a adopta toate masurile necesare pentru a evita aparitia unor situatii de natura sa determine existenta unui conflict de interese si/sau denaturarea concurentei.

(4)In cazul in care se constata aparitia unei situatii dintre cele prevazute la alin. (3), entitatea contractanta are obligatia de a elimina efectele rezultate dintr-o astfel de imprejurare, adoptand, potrivit competentelor, dupa caz, masuri corective ale actelor care au afectat aplicarea corecta a procedurii de atribuire sau ale activitatilor care au legatura cu acestea.

(5)Entitatea contractanta este responsabila pentru modul de realizare a concesiunilor de lucrari sau a concesiunilor de servicii, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale aplicabile.

 

Art. 2

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a desemna o comisie de coordonare si supervizare pentru pregatirea si planificarea fiecarui contract de concesiune.

(2)Membrii comisiei de coordonare si supervizare prevazute la alin. (1) sunt numiti de entitatea contractanta din cadrul specialistilor proprii, la care pot fi cooptati, dupa necesitati, experti externi.

(3)Principalele responsabilitati ale comisiei prevazute la alin. (1) constau in:

a)fundamentarea deciziei de concesionare, cu respectarea prevederilor art. 7 din Lege;

b)coordonarea procesului de elaborare a documentatiei de atribuire potrivit prevederilor cap. IV sectiunea a 5-a din Lege;

c)stabilirea procedurii de atribuire a contractului de concesiune;

d)coordonarea procesului de elaborare a strategiei de contractare a concesiunii;

e)in cazul prevazut la art. 17 alin. (1), atributiile mentionate la alin. (2) al aceluiasi articol.

(4)Dispozitiile art. 2 alin. (3)-(5) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, se aplica in mod corespunzator si pentru atribuirea contractelor de concesiune reglementate de Lege.

 

Art. 3

Entitatea contractanta care a atribuit si a incheiat un contract de concesiune are calitatea de concedent.

 

SECTIUNEA 2:Inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii in SEAP

 

Art. 4

(1)Orice entitate contractanta, precum si orice operator economic care utilizeaza Sistemul electronic de achizitii publice, denumit in continuare SEAP, in vederea participarii la o procedura de atribuire a unui contract de concesiune au obligatia de a solicita inregistrarea si, respectiv, reinnoirea inregistrarii in SEAP.

(2)Responsabilitatea oricarei decizii si masuri luate cu privire la concesionare prin utilizarea mijloacelor electronice revine entitatii contractante.

(3)Responsabilitatea pentru corecta functionare din punct de vedere tehnic a SEAP revine operatorului acestui sistem.

 

Art. 5

(1)Inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii in SEAP se efectueaza respectandu-se procedura electronica implementata de catre operatorul SEAP, cu avizul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, denumita in continuare ANAP, potrivit atributiilor.

(2)Procedura electronica pentru inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii, atat pentru entitatile contractante, cat si pentru operatorii economici, se publica in SEAP.

 

Art. 6

Entitatile contractante si operatorii economici care solicita inregistrarea, reinnoirea sau recuperarea inregistrarii in SEAP raspund pentru corectitudinea datelor si informatiilor transmise in cadrul procedurii de inregistrare si/sau reinnoire a inregistrarii si au obligatia de a transmite operatorului SEAP orice modificare survenita in legatura cu aceste date si informatii, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la producerea respectivelor modificari.

 

Art. 7

Prin completarea formularului de inregistrare, entitatea contractanta si operatorul economic isi asuma un angajament de confidentialitate si de protectie a informatiilor existente in cadrul SEAP, inclusiv a informatiilor care asigura accesul in acest sistem informatic.

 

CAPITOLUL II:Planificarea si pregatirea concesionarii

 

SECTIUNEA 1:Planificarea concesiunilor de lucrari si a concesiunilor de servicii

 

Art. 8

Atribuirea unui contract de concesiune este rezultatul unui proces de concesionare ce se deruleaza in trei etape distincte:

a)etapa de planificare, fundamentare si pregatire;

b)etapa de organizare si derulare a procedurii si atribuirea contractului de concesiune;

c)etapa postatribuire a contractului de concesiune, respectiv executarea si monitorizarea implementarii acestuia.

 

Art. 9

(1)Etapa de planificare, fundamentare si pregatire a unui proces de concesionare a carui valoare estimata este egala sau mai mare decat pragul prevazut la art. 11 alin. (1) din Lege se initiaza prin documentarea nevoii identificate si se incheie cu aprobarea de catre conducatorul entitatii contractante a strategiei de contractare si a documentatiei de atribuire pentru procedura respectiva.

(2)Prin intermediul strategiei de contractare se documenteaza deciziile din etapa de planificare, fundamentare si pregatire a procedurii de atribuire a contractului de concesiune in legatura cu:

a)relatia dintre obiectul, constrangerile asociate si complexitatea contractului si resursele disponibile la nivel de entitate contractanta;

b)contractul de concesiune propus, durata contractului si modalitatea de indeplinire a acestuia;

c)mecanismele de plata in cadrul contractului, alocarea riscurilor in cadrul acestuia, masuri de gestionare a riscurilor, stabilirea penalitatilor pentru neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor contractuale;

d)justificarile privind determinarea valorii estimate a contractului/acordului-cadru, precum si orice alte elemente legate de obtinerea de beneficii pentru entitatea contractanta si/sau indeplinirea obiectivelor comunicate la nivelul sectorului administratiei publice in care activeaza entitatea contractanta;

e)justificarile privind alegerea procedurii de atribuire in situatiile prevazute la art. 50 alin. (2) din Lege si, dupa caz, decizia de a reduce termenele in conditiile Legii;

f)criteriile de calificare si selectie ce urmeaza a fi utilizate si caracteristicile pietei careia se adreseaza concesiunea;

g)criteriile de atribuire si ponderile alocate acestora;

h)orice alte elemente legate de obtinerea de beneficii pentru entitatea contractanta si/sau indeplinirea obiectivelor comunicate la nivelul sectorului administratiei publice in care activeaza entitatea contractanta;

i)alte elemente relevante pentru indeplinirea necesitatii entitatii contractante.

(3)Strategia de contractare este un document al fiecarei proceduri de atribuire a unui contract de concesiune initiate de entitatea contractanta.

 

Art. 10

(1)Entitatea contractanta poate folosi un model financiar ca instrument in luarea deciziilor in fiecare etapa a procesului de concesionare, care se aproba odata cu strategia de contractare.

(2)In sensul alin. (1), prin model financiar se intelege instrumentul care reflecta relatiile istorice dintre venituri, cheltuieli si valoarea capitalului, precum si cele rezultate din previziunea acestor variabile, pe baza caruia se realizeaza schema de evolutie a venitului sau fluxului de numerar periodic al unei entitati sau proprietati, din care pot fi calculati indicatorii rentabilitatii financiare.

(3)In functie de fiecare etapa a procesului, modelul financiar prevazut la alin. (1) poate fi utilizat pentru:

a)evaluarea preliminara a rentabilitatii investitiei;

b)stabilirea nivelului finantarii si a structurii de finantare a concesiunii;

c)identificarea impactului riscurilor asupra structurii de finantare;

d)suport pe parcursul derularii procedurii de atribuire a contractului de concesiune;

e)suport in etapele de dialog/negociere specifice procedurilor de dialog competitiv si negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare;

f)sustinerea termenilor si conditiilor contractului de imprumut.

 

SECTIUNEA 2:Fundamentarea deciziei de concesionare

 

Art. 11

(1)Potrivit prevederilor art. 7 si 8 din Lege, entitatea contractanta are obligatia de a elabora un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare atunci cand intentioneaza sa realizeze un proiect prin atribuirea unui contract de concesiune pe termen lung.

(2)Entitatea contractanta are posibilitatea de a elabora un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare atunci cand intentioneaza sa atribuie un contract de concesiune cu o durata mai mica de 5 ani, in cazul in care este necesar, in functie de complexitatea contractului.

 

Art. 12

(1)Studiul de fundamentare prevazut la art. 11 alin. (1) trebuie sa se axeze pe analiza unor elemente relevante in care se includ: aspectele generale, fezabilitatea tehnica, fezabilitatea economica si financiara, aspectele de mediu, aspectele sociale si aspectele institutionale ale proiectului in cauza.

(2)[textul din Art. 12, alin. (2) din capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VI, punctul 2. din Hotarirea 419/2018]

(3)In sensul prevederilor alin. (2), prin proiect se intelege ansamblul lucrarilor/constructiilor care urmeaza sa fie executate si, dupa caz, al serviciilor care urmeaza sa fie prestate in legatura cu aceste lucrari/constructii, pe parcursul derularii contractului de concesiune.

 

Art. 13

(1)Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare trebuie sa cuprinda o analiza care sa permita definirea si cuantificarea in termeni economici si financiari a riscurilor de proiect, luand in considerare, totodata, si variantele identificate de repartitie a riscurilor intre partile viitorului contract de concesiune, precum si analiza privind incadrarea contractului in categoria celor de concesiune.

(2)In scopul realizarii analizei prevazute la alin. (1), entitatea contractanta poate sa utilizeze, ca model, matricea preliminara de repartitie a riscurilor de proiect cuprinsa in anexa nr. 1.

(3)In sensul alin. (2), matricea preliminara de repartitie a riscurilor reprezinta un instrument pentru reprezentarea, compararea si, respectiv, ierarhizarea riscurilor pentru un proiect de concesiune, pe baza unei liste generale de referinta a riscurilor identificate.

 

Art. 14

(1)In aplicarea art. 7 din Lege, entitatea contractanta determina, pe baza analizei economico-financiare prevazute la art. 13, modul in care proiectul ar trebui realizat: fie printr-o concesiune, fie printr-un contract de achizitie publica.

(2)Analiza economico-financiara prevazuta la art. 13 presupune derularea urmatoarelor etape:

a)intocmirea costului comparativ de referinta;

b)determinarea structurii preliminare a concesiunii;

c)realizarea analizei economico-financiare.

(3)Alte aspecte specifice, relevante pentru analiza economico-financiara, pot fi:

a)taxa pe valoarea adaugata;

b)costuri suplimentare asociate finalizarii lucrarilor inainte de termenul contractual;

c)costul reluarii procedurii de atribuire a contractului de concesiune;

d)venituri din refinantarea proiectului;

e)costuri de monitorizare si administrare a proiectului;

f)asigurari;

g)rata de discontare.

 

Art. 15

Rezultatele studiului de fundamentare a deciziei de concesionare trebuie sa justifice necesitatea si oportunitatea concesiunii si sa demonstreze ca:

a)proiectul este realizabil;

b)proiectul raspunde cerintelor si politicilor entitatii contractante;

c)au fost luate in considerare diverse alternative de realizare a proiectului;

d)varianta de realizare a proiectului prin atribuirea unui contract de concesiune este mai avantajoasa in raport cu varianta prin care proiectul este prevazut a fi realizat prin atribuirea unui contract de achizitie publica;

e)proiectul beneficiaza de sustinere financiara, mentionand, daca este cazul, care este contributia entitatii contractante.

 

Art. 16

(1)La realizarea studiului de fundamentare trebuie tinut seama de estimarea cheltuielilor si veniturilor pe intreaga durata a unui proiect, la care trebuie luate in calcul nu numai costurile legate de constructie, ci si totalul cheltuielilor si veniturilor aferente operarii si intretinerii de-a lungul perioadei proiectului.

(2)Estimarea prevazuta la alin. (1) are un dublu scop:

a)de a furniza o perspectiva atenta asupra tuturor costurilor, veniturilor si riscurilor care pot aparea pe parcursul duratei de viata a proiectului;

b)de a furniza un reper pentru perioada de derulare a contractului de concesiune.

(3)Estimarea costurilor proiectului trebuie inceputa la o data de referinta care este, de regula, data demararii procedurii de atribuire a contractului de concesiune, in acest caz aceasta estimare neincluzand si costurile deja suportate de entitatea contractanta, legate de pregatirea proiectului.

(4)Prin exceptie de la prevederile alin. (3), in cazul in care entitatea contractanta intentioneaza recuperarea costurilor deja suportate, legate de pregatirea proiectului, aceste costuri se includ in valoarea estimata a proiectului, entitatea contractanta avand obligatia de a le evidentia in mod distinct in documentatia de atribuire.

(5)In cazul prevazut la alin. (4), entitatea contractanta precizeaza in documentatia de atribuire si in modelul de contract obligatia viitorului concesionar de a rambursa costurile deja suportate de concedent, legate de pregatirea proiectului, precum si conditiile in care se va realiza aceasta rambursare.

(6)In aplicarea prevederilor alin. (5), entitatea contractanta poate conditiona intrarea in vigoare a contractului de concesiune de rambursarea, de catre concesionar, a costurilor deja suportate, legate de pregatirea proiectului respectiv.

 

Art. 17

(1)In cazul in care entitatea contractanta achizitioneaza, potrivit legii, servicii de consultanta in vederea elaborarii studiului de fundamentare prevazut la art. 11 alin. (1), atunci aceasta, prin comisia de coordonare si supervizare prevazuta la art. 2, are obligatia de a lua toate masurile prin care sa se asigure ca elaborarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare se realizeaza la un nivel corespunzator si ca reflecta in totalitate cerintele si conditiile solicitate.

(2)In aplicarea prevederilor alin. (1), principalele atributii ale comisiei de coordonare si supervizare sunt urmatoarele:

a)facilitarea accesului consultantului la documente, rapoarte, baze de date, masuratori si, in general, la orice informatie disponibila care ar putea servi la elaborarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare;

b)facilitarea contactelor consultantului cu alte autoritati/institutii publice si/sau cu persoane de drept privat;

c)analizarea fiecarui raport intermediar si a raportului final inaintate de consultant si formularea observatiilor si propunerilor de modificare, dupa caz;

d)avizarea documentelor elaborate de consultant in indeplinirea activitatilor desfasurate in fiecare faza;

e)elaborarea unui raport dupa finalizarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare de catre consultant si prezentarea acestuia conducatorului entitatii contractante in vederea aprobarii.

 

Art. 18

Prevederile art. 14 alin. (2) din Lege se aplica in situatia in care unul sau mai multe loturi face/fac obiectul unei/unor proceduri de atribuire distincte.

 

SECTIUNEA 3:Elaborarea documentatiei de atribuire

 

SUBSECTIUNEA 1:PARAGRAFUL 1 – Aspecte generale

 

Art. 19

(1)Entitatea contractanta, prin comisia de coordonare si supervizare prevazuta la art. 2 alin. (1), are obligatia sa asigure elaborarea documentatiei de atribuire, cu respectarea regulilor de elaborare prevazute in prezenta sectiune.

(2)Entitatea contractanta are obligatia de a elabora documentatia de atribuire, care contine toate informatiile necesare pentru a asigura operatorilor economici o informare completa, corecta si explicita cu privire la obiectul contractului de concesiune si modul de desfasurare a procedurii de atribuire, precum si toate cerintele, criteriile si regulile respectivei proceduri de atribuire.

(3)Documentatia de atribuire cuprinde urmatoarele documente:

a)instructiunile catre ofertanti/candidati;

b)specificatiile tehnice, respectiv caietul de sarcini, sau documentul descriptiv, dupa caz;

c)modelul de contract, continand clauzele contractuale obligatorii;

d)formularele si modelele de documente.

(4)Instructiunile catre ofertanti/candidati prevazute la alin. (3) lit. a) contin detaliile referitoare la formalitatile ce trebuie indeplinite in legatura cu procedura de atribuire in cauza, modul in care operatorii economici trebuie sa structureze informatiile ce urmeaza a fi prezentate pentru a raspunde cerintelor documentatiei de atribuire, respectiv detalii procedurale cum ar fi precizari privind garantiile solicitate, modul in care trebuie intocmite si structurate propunerea tehnica si cea financiara, criteriul de atribuire ce urmeaza a fi aplicat, precum si termenele procedurale ce trebuie respectate si caile de atac ce pot fi utilizate. Toate aceste informatii constituie baza pentru generarea automata de catre SEAP a anuntului de concesionare.

 

Art. 20

(1)Caietul de sarcini trebuie sa contina:

a)specificatii tehnice minime;

b)obiectivele pe termen lung, mediu si imediate ale proiectului preconizat a se realiza prin concesiune;

c)informatii referitoare la conditiile de exploatare/regimul de utilizare aferente obiectului contractului de concesiune, precum si alte aspecte ce descriu contextul in care se anticipeaza ca se va derula viitorul contract;

d)modul de operare vizat pentru derularea proiectului preconizat a se realiza prin concesiune, inclusiv, daca este cazul, investitiile pe care concesionarul va fi obligat sa le realizeze si termenul de realizare a acestora;

e)descrierea activitatilor, conditii generale tehnice si de calitate;

f)daca exista, conditii speciale impuse de natura activitatilor care vor intra in obiectul contractului de concesiune, cum ar fi conditii de siguranta in exploatare, protectia mediului, protectia muncii, conditii privind folosirea si conservarea patrimoniului sau privind protejarea si punerea in valoare a patrimoniului national, conditii privind protejarea secretului de stat, utilizarea unor materiale cu regim special, conditii speciale impuse de acorduri si conventii la care Romania este parte;

g)propunerea entitatii contractante de alocare a riscurilor in cadrul contractului de concesiune;

h)daca este cazul, optiunea pentru crearea unei societati avand ca actionari operatorul economic, pe de o parte, si entitatea contractanta, pe de alta parte;

i)clauze financiare si de asigurari;

j)daca este cazul, regimul bunurilor utilizate si/sau realizate de concesionar in timpul derularii contractului de concesiune;

k)cuantumul garantiilor care urmeaza a fi constituite, dupa caz.

 

(2)Specificatiile tehnice definesc caracteristicile solicitate privind lucrarea sau serviciul care face obiectul concesiunii.

(3)Caracteristicile prevazute la alin. (2) pot de asemenea sa vizeze procesul sau metoda specifica de executie a lucrarilor sau prestare a serviciilor solicitate sau un proces specific pentru un alt stadiu al ciclului de viata al acestora, chiar daca aceste elemente nu fac parte din continutul material al lucrarilor sau serviciilor care fac obiectul concesiunii, dar cu conditia ca aceste caracteristici sa aiba legatura cu obiectul contractului de concesiune si sa fie proportionale prin raportare la valoarea si obiectivele acestuia.

(4)Prin caietul de sarcini/documentul descriptiv se pot stabili si aspecte care privesc transferul drepturilor de proprietate intelectuala.

(5)Specificatiile tehnice se definesc astfel incat sa tina seama de cerintele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati si de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori, in cazul concesiunilor avand ca obiect servicii sau lucrari destinate utilizarii de catre persoane fizice.

(6)In cazul in care printr-un act normativ adoptat la nivelul Uniunii Europene sunt introduse cerinte de accesibilitate obligatorii, specificatiile tehnice se definesc, in ceea ce priveste cerintele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati sau conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori, prin trimitere la cerintele obligatorii astfel introduse.

(7)Specificatiile tehnice trebuie sa permita tuturor operatorilor economici accesul egal la procedura de atribuire si nu trebuie sa aiba ca efect introducerea unor obstacole nejustificate care sa impiedice realizarea unei concurente efective intre operatorii economici.

 

Art. 21

(1)Entitatea contractanta poate initia aplicarea procedurii de atribuire numai dupa ce au fost elaborate documentatia de atribuire si documentele-suport prevazute la alin. (3).

(2)Entitatea contractanta are obligatia de a incarca integral in SEAP, in zilele lucratoare, documentatia de atribuire impreuna cu documentele-suport.

(3)Documentele-suport contin:

a)declaratia prevazuta la art. 47 din Lege privind persoanele ce detin functii de decizie in cadrul entitatii contractante, respectiv cele cu putere de reprezentare din partea furnizorilor de servicii auxiliare concesiunii, precum si datele de identificare ale acestora;

b)strategia de contractare.

 

Art. 22

(1)Informatiile cuprinse in anuntul de concesionare se incarca in SEAP numai prin completarea formularului specific disponibil in sistemul informatic si numai de catre entitatile contractante inregistrate.

(2)Documentele prevazute la art. 19 alin. (3) lit. b)-d) si art. 21 alin. (3) trebuie sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat si incarcate in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic si numai de catre entitatile contractante inregistrate.

 

Art. 23

[textul din Art. 23 din capitolul II, sectiunea 3, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera D. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 24

[textul din Art. 24 din capitolul II, sectiunea 3, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera D. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 25

[textul din Art. 25 din capitolul II, sectiunea 3, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VI, punctul 6. din Hotarirea 419/2018]

Art. 26

In cazul in care, din motive de natura tehnica, operatorul SEAP nu are posibilitatea transmiterii unui anumit anunt spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, entitatii contractante ii revine responsabilitatea transmiterii spre publicare a anuntului respectiv prin mijloace proprii. Operatorul SEAP are obligatia de a instiinta entitatea contractanta cu privire la aparitia unei astfel de situatii, in cel mult o zi lucratoare de la expirarea termenelor necesare exercitarii controlului ex ante de catre ANAP.

 

Art. 27

(1)Orice raspuns al entitatii contractante la solicitarile de clarificari sau informatii primite in conformitate cu art. 70 alin. (8) din Lege se posteaza in SEAP la sectiunea specifica, disponibila in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(2)Odata cu termenul/termenele-limita prevazut/prevazute de art. 70 alin. (8) din Lege, entitatea contractanta stabileste in anuntul de concesionare si termenul-limita pana la care operatorii economici solicita clarificari cu privire la continutul documentatiei de atribuire, acesta trebuind sa fie corelat cu termenul final de raspuns, astfel incat sa fie acordata o perioada suficienta de timp operatorilor economici pentru a analiza documentatia de atribuire si sa formuleze intrebarile pe care le considera necesare.

(3)Entitatea contractanta mentioneaza in anuntul de concesionare ca va raspunde doar la solicitarile de clarificari adresate de operatorii economici pana la termenul-limita stabilit.

(4)In situatia in care sunt stabilite doua termene de raspuns ale entitatii contractante la solicitarile de clarificari adresate de operatorii economici, aceasta poate grupa pe cele doua termene intrebarile si raspunsurile aferente, pe baza unor criterii cum ar fi data inregistrarii solicitarii de clarificari, complexitatea aspectelor incidente, asigurandu-se ca timpul acordat pentru elaborarea ofertelor este unul adecvat.

 

SUBSECTIUNEA 2:PARAGRAFUL 2 – Stabilirea criteriilor de calificare si de selectie

 

Art. 28

(1)Criteriile de calificare au ca scop demonstrarea potentialului tehnic, financiar si organizatoric al fiecarui operator economic participant la procedura, potential care trebuie sa reflecte posibilitatea concreta a acestuia de a indeplini contractul si de a rezolva eventualele dificultati legate de indeplinirea acestuia, in cazul in care oferta sa este declarata castigatoare.

(2)Criteriile de selectie au ca scop selectarea ofertantilor/candidatilor cu cea mai mare capacitate economica si financiara, tehnica si/sau profesionala dintre operatorii economici care au depus o solicitare de participare in cazul aplicarii procedurilor de atribuire ce se desfasoara in mai multe etape.

 

Art. 29

(1)Entitatea contractanta poate utiliza criterii de calificare atunci cand aplica orice procedura de atribuire.

(2)Entitatea contractanta stabileste criterii de selectie in cadrul documentatiei de atribuire atunci cand aplica in cadrul procedurii de atribuire etapa de selectie a candidatilor.

(3)Criteriile de selectie pot face referire numai la situatia economica si financiara si/sau la capacitatea tehnica si profesionala.

(4)Criteriile de calificare si de selectie stabilite de entitatea contractanta sunt incluse in anuntul de concesionare.

(5)Entitatea contractanta are obligatia sa precizeze in anuntul de concesionare si in documentatia de atribuire modalitatea de acordare a punctajului pe baza caruia se va realiza clasamentul candidatilor, ori de cate ori urmeaza sa realizeze o selectie a acestora.

(6)Criteriile de calificare si de selectie care se regasesc in caietul de sarcini/documentul descriptiv si care nu sunt prevazute in anuntul de concesionare sunt considerate clauze nescrise.

 

Art. 30

(1)Entitatea contractanta nu are dreptul de a restrictiona participarea la procedura de atribuire a contractului de concesiune prin introducerea unor criterii minime de calificare, ce:

a)nu prezinta relevanta in raport cu natura si complexitatea contractului de concesiune ce urmeaza sa fie atribuit;

b)sunt disproportionate in raport cu valoarea si obiectivele contractului de concesiune ce urmeaza a fi atribuit.

 

(2)Entitatea contractanta are dreptul de a impune ca criteriu minim de calificare, in raport cu situatia economica si financiara a ofertantilor/candidatilor, un anumit nivel al unor indicatori economici sau financiari, numai in cazul in care indicatorii respectivi au o legatura concreta cu un eventual risc de neindeplinire a contractului.

(3)Entitatea contractanta are dreptul de a impune prin documentatia de atribuire ca, in situatia in care este depusa o oferta de catre operatori economici care participa in comun la procedura de atribuire, fiecare dintre acestia sa demonstreze indeplinirea unui nivel al criteriilor referitoare la capacitatea economica si financiara si capacitatea tehnica si profesionala proportional cu cota de implicare in executarea viitorului contract.

(4)Criteriile referitoare la capacitatea candidatului/ofertantului, mentionate la art. 75 alin. (1) lit. b) din Lege, pot face referire numai la:

a)capacitatea de exercitare a activitatii profesionale;

b)situatia economica si financiara;

c)capacitatea tehnica si profesionala.

(5)Entitatea contractanta nu are dreptul de a stabili criterii de calificare si selectie pentru subcontractantii propusi de ofertant/candidat in oferta/solicitarea de participare, dar ia in considerare capacitatea subcontractantilor propusi pentru partea lor de implicare in contractul care urmeaza sa fie indeplinit, daca sunt prezentate documente relevante in acest sens, conform dispozitiilor art. 32.

 

Art. 31

(1)Entitatea contractanta are dreptul de a solicita oricarui operator economic sa prezinte documente relevante care sa dovedeasca forma de inregistrare si, dupa caz, de atestare ori apartenenta din punct de vedere profesional, in conformitate cu cerintele legale din tara in care este stabilit operatorul economic.

(2)In procedurile de atribuire a contractelor de concesiune de servicii, in cazul in care este necesar ca operatorii economici sa detina o autorizatie speciala sau sa fie membri ai unei anumite organizatii pentru a putea presta serviciile in cauza in statul de origine, entitatea contractanta are dreptul de a solicita acestora sa demonstreze ca detin o astfel de autorizatie sau ca sunt membri ai unei astfel de organizatii.

 

Art. 32

(1)Entitatea contractanta are dreptul de a solicita ofertantului/candidatului sa transmita informatii si documente relevante referitoare la capacitatea tehnica si profesionala a subcontractantilor propusi, cu privire la partea/partile din contract pe care acestia urmeaza sa le indeplineasca efectiv.

(2)In cazul in care din informatiile si documentele prezentate potrivit alin. (1) nu rezulta ca subcontractantul propus are capacitatea tehnica si profesionala necesara pentru partea/partile din contract pe care acesta urmeaza sa le indeplineasca efectiv, entitatea contractanta respinge subcontractantul propus si solicita ofertantului/candidatului inlocuirea acestuia si prezentarea unui alt subcontractant propus care sa aiba capacitatea tehnica si profesionala necesara pentru partea/partile din contract pe care acesta urmeaza sa le indeplineasca efectiv.

 

Art. 33

(1)Entitatea contractanta are dreptul de a stabili prin documentatia de atribuire criterii privind situatia economica si financiara care sunt necesare si adecvate pentru a se asigura ca operatorii economici dispun de capacitatea economica si financiara necesara pentru a executa contractul de concesiune si pentru a fi protejata fata de un eventual risc de neindeplinire corespunzatoare a contractului de concesiune.

(2)Criteriile privind situatia economica si financiara stabilite de entitatea contractanta pot viza elemente cum ar fi:

a)un anumit nivel minim al cifrei de afaceri anuale, inclusiv o anumita cifra de afaceri minima in domeniul obiectului contractului de concesiune;

b)anumite niveluri ale altor indicatori economico-financiari relevanti, precum nivelul de lichiditate anuala.

(3)Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. a), cifra de afaceri minima anuala impusa operatorilor economici poate depasi limita prevazuta in cazuri temeinic justificate, precum cele legate de existenta unor riscuri speciale aferente naturii lucrarilor sau serviciilor care fac obiectul contractului de concesiune.

(4)In cazul prevazut la alin. (3), entitatea contractanta indica in documentele concesiunii principalele motive care justifica o astfel de cerinta.

 

Art. 34

(1)Operatorul economic face dovada indeplinirii criteriilor privind situatia economica si financiara, de regula, prin prezentarea, dupa caz, a unora sau mai multora dintre urmatoarele informatii si documente:

a)declaratii sau extrase bancare corespunzatoare;

b)prezentarea situatiilor financiare sau a extraselor din situatiile financiare, in cazul in care publicarea situatiilor financiare este prevazuta de legislatia tarii in care este stabilit operatorul economic;

c)o declaratie privind cifra totala de afaceri a operatorului economic si, acolo unde este cazul, cifra de afaceri din domeniul de activitate care face obiectul contractului, pentru cel mult ultimele trei exercitii financiare disponibile, in functie de data infiintarii sau inceperii activitatii operatorului economic, in masura in care informatiile privind cifrele de afaceri sunt disponibile.

 

(2)In cazul in care, din motive obiective si justificate, operatorul economic nu este in masura sa prezinte una sau mai multe dintre informatiile si documentele prevazute la alin. (1), operatorul economic are dreptul sa demonstreze indeplinirea criteriilor privind situatia economica si financiara prin orice alte informatii si documente apte sa faca aceasta dovada.

 

Art. 35

(1)Criteriile privind capacitatea tehnica si profesionala stabilite de entitatea contractanta pot viza in special existenta unui nivel corespunzator de experienta, prin raportare la contractele executate in trecut.

(2)Operatorul economic face dovada indeplinirii criteriilor privind capacitatea tehnica si profesionala prin prezentarea, dupa caz, a unora sau mai multora dintre urmatoarele informatii si documente:

a)o lista a lucrarilor realizate in cursul unei perioade care acopera cel mult ultimii 5 ani, insotita de certificate de buna executie pentru lucrarile cele mai importante; atunci cand este necesar in scopul asigurarii unui nivel corespunzator de concurenta, entitatea contractanta poate stabili ca sunt luate in considerare lucrari relevante realizate cu mai mult de 5 ani in urma;

b)o lista a concesiunilor de lucrari din care sa rezulte ca a fost realizata operarea contractului de concesiune de lucrari pentru o perioada prestabilita de entitatea contractanta prin documentatia de atribuire;

c)lista principalelor servicii prestate in cursul unei perioade care acopera cel mult ultimii 3 ani, cu indicarea valorilor, datelor si a beneficiarilor publici sau privati; atunci cand este necesar in scopul asigurarii unui nivel corespunzator de concurenta, entitatea contractanta poate stabili ca sunt luate in considerare servicii relevante prestate cu mai mult de 3 ani in urma;

d)o lista a concesiunilor de servicii din care sa rezulte ca a fost realizata operarea contractului de concesiune de servicii pentru o perioada prestabilita de entitatea contractanta prin documentatia de atribuire;

e)indicarea tehnicienilor sau a organismelor tehnice implicate, indiferent daca fac sau nu parte din organizatia operatorului economic, in special a celor care raspund de controlul calitatii si, in cazul contractelor de concesiune de lucrari, a celor aflati la dispozitia contractantului in vederea executarii lucrarilor;

f)descrierea facilitatilor tehnice si a masurilor utilizate de operatorul economic in vederea asigurarii calitatii si a facilitatilor sale de studiu si de cercetare;

g)precizarea sistemelor de management si de trasabilitate din cadrul lantului de aprovizionare pe care operatorul economic le va putea aplica pe parcursul executarii contractului;

h)calificarile educationale si profesionale ale operatorului economic care presteaza/opereaza rezultatul servicii/lor ori executa/opereaza rezultatul lucrari/lor sau ale personalului de conducere al operatorului economic;

i)precizarea masurilor de management de mediu pe care operatorul economic le va putea aplica pe parcursul executarii contractului de concesiune;

j)o declaratie cu privire la utilajele, instalatiile si echipamentele tehnice la dispozitia operatorului economic care presteaza servicii ori executa lucrari pentru executarea contractului de concesiune;

k)precizarea partii/partilor din contractul de concesiune pe care operatorul economic intentioneaza sa o/le subcontracteze.

 

Art. 36

(1)Situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, daca este cazul, si de o alta persoana, in calitate de tert sustinator, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant/candidat si persoana respectiva.

(2)In cazul in care ofertantul/candidatul isi demonstreaza situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si profesionala invocand sustinerea acordata de unul sau mai multi terti, in conformitate cu dispozitiile art. 76-78 din Lege, prin prezentarea unui angajament in acest sens din partea tertului/tertilor respectiv/respectivi, entitatea contractanta are obligatia de a lua in considerare aceasta sustinere pentru verificarea indeplinirii de catre ofertant/candidat a cerintelor de calificare si selectie.

(3)Sustinerea acordata de unul sau mai multi terti in conformitate cu dispozitiile alin. (1) si (2) este luata in considerare cu conditia ca ofertantul/candidatul sa poata demonstra ca dispune efectiv de resursele tertului/tertilor care acorda sustinerea, necesare pentru executarea contractului de concesiune in cauza.

 

Art. 37

In cazul in care sustinerea acordata de unul sau mai multi terti in conformitate cu dispozitiile art. 36 alin. (1) se refera la asigurarea unor resurse care pot fi puse efectiv la dispozitia ofertantului/candidatului, respectiv resurse financiare, materiale, umane, angajamentul de sustinere dat de tert/terti trebuie sa prevada care sunt resursele respective si sa specifice faptul ca disponibilizarea acestora se realizeaza neconditionat, in functie de necesitatile care apar pe parcursul indeplinirii contractului de concesiune in cauza.

 

Art. 38

(1)In cazul in care sustinerea acordata de unul sau mai multi terti vizeaza indeplinirea criteriilor de calificare si selectie privind experienta similara reflectata prin prezentarea unor liste de servicii/lucrari prestate/executate/operate intr-o perioada anterioara sau indeplinirea unui nivel minim al cifrei de afaceri in domeniul de activitate aferent obiectului contractului de concesiune, angajamentul de sustinere dat de tert/terti trebuie sa prevada care sunt resursele/utilajele/personalul pe care tertul/tertii sustinator/sustinatori le pune/pun la dispozitia ofertantului/candidatului si sa specifice faptul ca disponibilizarea acestora se va realiza neconditionat, precizandu-se si modul concret in care va interveni in implementarea contractului, in functie de necesitatile care apar pe parcursul indeplinirii acestuia.

(2)In situatia prevazuta la alin. (1), tertul/tertii care asigura sustinerea trebuie sa depuna in cadrul ofertei/solicitarii de participare documente din care sa rezulte propria experienta similara si/sau cifra de afaceri, corespunzator criteriilor de calificare si selectie prevazute in documentatia de atribuire.

 

Art. 39

In scopul verificarii indeplinirii criteriilor de calificare si selectie de catre tertul/tertii care acorda sustinere, in conformitate cu dispozitiile art. 76 alin. (1) din Lege, entitatea contractanta poate solicita tertului/tertilor sustinator/sustinatori, oricand pe parcursul procesului de evaluare, documente si informatii suplimentare in legatura cu angajamentul de sustinere dat sau cu documentele prezentate, in situatia in care exista rezerve in ceea ce priveste corectitudinea informatiilor sau documentelor prezentate sau cu privire la posibilitatea de executare a obligatiilor asumate prin respectivul angajament.

 

Art. 40

In cazul in care contractantul intampina dificultati pe parcursul executarii contractului de concesiune, iar sustinerea acordata de unul sau mai multi terti vizeaza indeplinirea criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si/sau profesionala, tertul/tertii sustinator/sustinatori este/sunt obligat/obligati sa puna la dispozitia contractantului resursele prevazute in cuprinsul angajamentului de sustinere dat, neconditionat si fara intarziere, la primirea unei solicitari din partea contractantului.

 

Art. 41

(1)In cazul in care contractantul intampina dificultati pe parcursul executarii contractului de concesiune, iar sustinerea acordata de unul sau mai multi terti vizeaza indeplinirea criteriilor referitoare la situatia economica si financiara, entitatea contractanta poate solicita ca operatorul economic si tertul/tertii sustinator/sustinatori sa raspunda in mod solidar pentru executarea contractului de concesiune.

(2)Entitatea contractanta prevede in clauzele contractuale cuprinse in documentatia de atribuire daca raspunderea operatorului economic si tertului/tertilor sustinator/sustinatori in legatura cu executarea contractului de concesiune, potrivit dispozitiilor alin. (1), este solidara sau nu.

 

Art. 42

(1)In situatiile prevazute la art. 37 si 38 entitatea contractanta trebuie sa includa in contractul de concesiune clauze specifice care sa permita acesteia sa urmareasca orice pretentie la daune pe care contractantul ar putea sa o aiba impotriva tertului/tertilor sustinator/sustinatori pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin angajamentul de sustinere ferm, cum ar fi, dar fara a se limita la, cesiunea drepturilor contractantului catre entitatea contractanta, cu titlu de garantie.

(2)Angajamentul de sustinere prezentat de tertul/tertii sustinator/sustinatori in conformitate cu dispozitiile art. 76 alin. (2) din Lege face parte integranta din contractul de concesiune in legatura cu care s-a acordat sustinerea.

 

SUBSECTIUNEA 3:PARAGRAFUL 4 – Criterii de atribuire

 

Art. 43

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a preciza criteriul/criteriile ce va/vor fi utilizat/utilizate pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari sau de servicii in anuntul de concesionare.

(2)In aplicarea art. 87 din Lege, prin schimbarea ordinii importantei criteriilor utilizate pentru atribuirea contractului de concesiune se inteleg inclusiv situatiile in care se modifica ponderile alocate respectivelor criterii si/sau algoritmul de calcul utilizat pentru aplicarea acestora.

(3)Prin noua invitatie de a prezenta oferte ce trebuie transmisa de entitatea contractanta in baza art. 87 alin. (2) din Lege pentru a informa potentialii candidati/ofertanti asupra modificarilor efectuate in conformitate cu alin. (2) se intelege anuntul de tip erata la anuntul de concesionare initial.

 

Art. 44

(1)In sensul art. 86 alin. (2) din Lege, atunci cand stabileste criteriile pentru atribuirea contractului de concesiune, entitatea contractanta nu are dreptul de a utiliza criterii care:

a)nu au o legatura directa cu obiectul contractului de concesiune de lucrari sau de concesiune de servicii care urmeaza sa fie atribuit;

b)nu reflecta un avantaj real si evident pe care entitatea contractanta il poate obtine, in numele sau sau al utilizatorilor finali, prin utilizarea criteriului respectiv.

 

(2)Ordinea importantei, precum si cerintele stabilite pentru a permite verificarea efectiva a informatiilor furnizate de ofertanti nu trebuie sa conduca la distorsionarea rezultatului aplicarii procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune.

(3)Pentru fiecare factor de evaluare entitatea contractanta are obligatia de a stabili o pondere care sa reflecte in mod corect:

a)importanta caracteristicii tehnice/functionale considerate a reprezenta un avantaj calitativ, de mediu si/sau social ce poate fi punctat; sau

b)cuantumul valoric al avantajelor de natura financiara pe care ofertantii le pot oferi prin asumarea unor angajamente suplimentare in raport cu cerintele minime prevazute in caietul de sarcini sau documentul descriptiv.

(4)Ponderea stabilita pentru fiecare factor de evaluare nu trebuie sa conduca la distorsionarea rezultatului aplicarii procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune.

 

SUBSECTIUNEA 4:PARAGRAFUL 5 – Stabilirea garantiei de participare

 

Art. 45

(1)Garantia de participare are drept scop protejarea entitatii contractante fata de riscul unui comportament necorespunzator al ofertantului pe toata perioada implicarii sale in procedura de atribuire.

(2)Entitatea contractanta are dreptul de a solicita ofertantilor constituirea garantiei de participare.

(3)Anuntul de concesionare trebuie sa contina urmatoarele informatii privind constituirea garantiei de participare:

a)valoarea, ce nu poate depasi 2% din valoarea estimata medie anuala a contractului de concesiune;

b)perioada de valabilitate care va fi cel putin egala cu perioada minima de valabilitate a ofertei, astfel cum a fost solicitata prin documentatia de atribuire.

 

Art. 46

(1)Garantia de buna executie se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o institutie de credit din Romania sau din alt stat sau de o societate de asigurari, in conditiile legii.

(2)Garantia de participare trebuie sa fie constituita in suma si pentru perioada de valabilitate prevazute in documentatia de atribuire.

(3)Garantia trebuie sa fie irevocabila.

(4)Instrumentul de garantare se transmite in SEAP impreuna cu oferta si celelalte documente ale acesteia, cel mai tarziu la data si ora-limita de depunere a ofertelor, si trebuie sa prevada ca plata garantiei de participare se va executa neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate.

(5)Entitatea contractanta nu are dreptul:

a)de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de catre o anumita societate bancara ori societate de asigurari, nominalizata in mod expres in documentatia de atribuire;

b)de a limita posibilitatea de prezentare a instrumentelor de garantare numai la cele care sunt emise de catre societati bancare sau numai la cele care sunt emise de catre societati de asigurari.

(6)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care valoarea garantiei de participare este mai mica de 5.000 lei si numai daca in documentatia de atribuire este prevazuta aceasta posibilitate, garantia de participare se poate constitui si prin depunerea la casieria entitatii contractante a unei sume in numerar.

(7)In orice situatie, dovada constituirii garantiei de participare trebuie sa fie prezentata, in original, cel mai tarziu la data si ora limita de depunere a ofertelor.

Art. 47

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a retine garantia de participare atunci cand ofertantul se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

a)isi retrage oferta in perioada de valabilitate a acesteia;

b)oferta sa fiind stabilita castigatoare, refuza sa semneze contractul de concesiune in perioada de valabilitate a ofertei.

(2)Entitatea contractanta nu retine garantia de participare in cazul in care ofertantul desemnat castigator refuza sa semneze contractul de concesiune in perioada de valabilitate a ofertei, atribuit in urma unei proceduri de atribuire care a facut obiectul controlului ex ante si in care ANAP a emis un aviz conform conditionat, iar entitatea contractanta a derulat si finalizat procedura de atribuire fara a remedia abaterile constatate de ANAP, in acest caz nefiind aplicabile dispozitiile alin. (1) lit. b) si ale art. 92.

 

Art. 48

(1)Garantia de participare, constituita de ofertantul a carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare, precum si de ofertantii a caror oferta nu a fost stabilita castigatoare, se returneaza de entitatea contractanta nu mai tarziu de 3 zile lucratoare de la data semnarii contractului de concesiune.

(2)In cazul in care entitatea contractanta se afla, conform prevederilor art. 88 si 89 din Lege, in situatia de a anula procedura de atribuire, garantia de participare se restituie dupa data expirarii termenului de depunere a unei contestatii cu privire la aceasta decizie, dar nu mai tarziu de 3 zile lucratoare de la aceasta data.

(3)Dupa primirea comunicarii prevazute la art. 92 din Lege, ofertantii ale caror oferte au fost declarate necastigatoare au dreptul de a obtine eliberarea garantiei de participare inainte de expirarea perioadei prevazute la alin. (1), daca transmit entitatii contractante o solicitare in acest sens.

 

SUBSECTIUNEA 5:PARAGRAFUL 6 – Stabilirea duratei concesiunii

 

Art. 49

(1)Entitatea contractanta stabileste, in cadrul documentatiei de atribuire si in contractul de concesiune, durata concesiunii, ce include si perioada in care concesionarul va realiza lucrarile si va presta serviciile ce fac obiectul dreptului sau de exploatare.

(2)Durata concesiunii trebuie sa poata fi argumentata in baza elementelor prevazute la alin. (3) si trebuie asumata de entitatea contractanta prin strategia de contractare.

(3)Atunci cand stabileste durata concesiunii, entitatea contractanta trebuie sa aiba in vedere evitarea restrictionarii artificiale a accesului la competitie, asigurarea unui nivel minim de profit ca urmare a exploatarii intr-o perioada data, asigurarea unui nivel rezonabil al preturilor pentru prestatiile care vor fi efectuate pe durata contractului si a altor costuri ce urmeaza a fi suportate de catre utilizatorii finali.

 

CAPITOLUL III:Desfasurarea procedurii de atribuire

 

SECTIUNEA 1:Reguli generale de participare si desfasurare a procedurilor de atribuire

 

Art. 50

Fara a afecta posibilitatea operatorilor economici de a depune oferta alternativa sau de a oferta pe mai multe loturi diferite, ofertantul/candidatul nu are dreptul ca in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire:

a)sa depuna doua sau mai multe candidaturi/oferte individuale si/sau comune, sub sanctiunea excluderii din competitie a tuturor candidaturilor/ofertelor in cauza;

b)sa depuna oferta individuala/comuna si sa fie nominalizat ca subcontractant in cadrul unei alte oferte, sub sanctiunea excluderii ofertei individuale sau, dupa caz, a celei in care este ofertant asociat.

 

Art. 51

(1)Intreprinderile afiliate, asa cum sunt definite la art. 33 alin. (3) din Lege, au dreptul de a participa in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire, dar numai in cazul in care participarea acestora nu este de natura sa distorsioneze concurenta.

(2)In situatia in care, in cadrul unei proceduri de atribuire, doua sau mai multe intreprinderi afiliate depun oferte separate, entitatea contractanta solicita ofertantilor in cauza sa demonstreze, prezentand documente relevante in acest sens, faptul ca situatia respectiva nu poate influenta rezultatul procedurii de atribuire.

(3)In scopul verificarii prevazute la alin. (2), fiecare ofertant include in oferta informatii privind intreprinderile afiliate.

(4)In cazul in care dovezile si clarificarile transmise potrivit alin. (2) sunt insuficiente, ofertele depuse de respectivele intreprinderi afiliate sunt considerate inacceptabile.

 

SECTIUNEA 2:Reguli de publicitate si transparenta

 

Art. 52

Transmiterea spre publicare a anunturilor prevazute la art. 62 din Lege catre operatorul SEAP se realizeaza numai prin mijloace electronice, prin utilizarea aplicatiei disponibile la adresa de internet www.e-licitatie.ro si numai de catre entitatile contractante inregistrate.

 

Art. 53

(1)In cazul in care, dupa publicarea unui anunt, intervin anumite modificari fata de informatiile deja publicate, entitatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare un anunt de tip erata la anuntul initial, cu respectarea formatului-standard stabilit de Comisia Europeana prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2015/1.986 al Comisiei din 11 noiembrie 2015 de stabilire a formularelor standard pentru publicarea anunturilor in domeniul achizitiilor publice si de abrogare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 842/2011.

(2)Anuntul de tip erata prevazut la alin. (1) trebuie sa fie publicat nu mai tarziu de 3 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru depunerea ofertelor sau cererilor de participare.

(3)Entitatea contractanta are obligatia de a prelungi termenul-limita de depunere a ofertelor in cazul in care modificarile prevazute la alin. (1) conduc la ajustari/completari ale documentatiei de atribuire care presupun timp suplimentar pentru reactia potentialilor ofertanti, cu exceptia modificarilor semnificative care conduc la anularea procedurii de atribuire deoarece:

a)afecteaza atat de mult elementele ce descriu contextul concesiunii astfel incat au ca efect schimbarea indicatorilor principali ce caracterizeaza rezultatul contractului ce urmeaza a fi atribuit, fapt ce afecteaza nivelul de competitie sau schimba piata de profil la care se adreseaza;

b)conduc la modificari substantiale ale criteriilor de calificare si selectie, in sensul extinderii nivelului acestora sau introducerii unora noi, fapt ce determina restrangerea competitiei sau favorizarea unor anumiti operatori economici.

 

Art. 54

Operatorul SEAP are obligatia de a publica in SEAP anunturile prevazute la art. 62 din Lege in termen de o zi lucratoare de la primirea confirmarii din partea Oficiului pentru Publicatii al Uniunii Europene cu privire la publicarea anuntului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, daca exista aceasta obligatie.

 

SECTIUNEA 3:Derularea procedurilor de atribuire

 

SUBSECTIUNEA 1:PARAGRAFUL 1 – Licitatia deschisa

 

Art. 55

Procedura de licitatie deschisa se desfasoara in una sau doua etape si se initiaza prin publicarea electronica a unui anunt de concesionare atat la nivel national in SEAP, cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, atunci cand exista aceasta obligatie, conform art. 67 din Lege.

 

Art. 56

Operatorul economic are obligatia de a transmite oferta si documentele de calificare la adresa indicata in anuntul de concesionare si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in anuntul de concesionare.

 

Art. 57

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a deschide ofertele la data, ora si locul indicate in anuntul de concesiune.

(2)Orice ofertant are dreptul de a participa la deschiderea ofertelor.

(3)In cadrul sedintei de deschidere nu este permisa respingerea niciunei oferte, cu exceptia celor care se incadreaza in una dintre urmatoarele situatii:

a)au fost depuse dupa data si ora-limita de depunere sau la o alta adresa decat cele stabilite in anuntul de concesiune;

b)nu sunt insotite de garantia de participare astfel cum a fost solicitata in documentatia de atribuire.

(4)Sedinta de deschidere se finalizeaza printr-un proces-verbal semnat de membrii comisiei de evaluare, de expertii cooptati si de reprezentantii operatorilor economici, in care se consemneaza modul de desfasurare a sedintei respective, aspectele formale constatate la deschiderea ofertelor, elementele principale ale fiecarei oferte.

(5)Comisia de evaluare are obligatia de a transmite un exemplar al procesului-verbal de deschidere tuturor operatorilor economici participanti la procedura de atribuire, indiferent daca acestia au fost sau nu prezenti la sedinta de deschidere.

(6)Orice decizie cu privire la calificarea/selectia ofertantilor/candidatilor sau, dupa caz, cu privire la evaluarea ofertelor se adopta de catre comisia de evaluare in cadrul unor sedinte ulterioare sedintei de deschidere a ofertelor.

(7)Oferta depusa dupa data si ora-limita de depunere a ofertelor sau la o alta adresa decat cea precizata in anuntul de concesionare se returneaza fara a fi deschisa operatorului economic care a depus-o.

 

Art. 58

(1)In cazul in care, in cadrul documentatiei de atribuire, a fost prevazuta obligatia indeplinirii unor criterii de calificare si selectie, astfel cum sunt acestea prevazute la art. 75 din Lege, comisia de evaluare are obligatia verificarii modului de indeplinire a acestor criterii de catre fiecare ofertant in parte.

(2)Pentru fiecare ofertant calificat, comisia de evaluare are obligatia de a analiza si de a verifica fiecare oferta atat din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cat si din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implica.

(3)In urma finalizarii fiecareia dintre fazele de verificare prevazute la alin. (1) si (2), comisia de evaluare intocmeste un raport intermediar, care se aproba de conducatorul entitatii contractante, urmand sa comunice fiecarui ofertant ce a fost respins, motivele care au stat la baza acestei decizii, iar celorlalti li se aduce la cunostinta faptul ca se trece la etapa urmatoare de verificare.

 

Art. 59

(1)Pe parcursul analizarii si verificarii documentelor prezentate de ofertanti, comisia de evaluare are dreptul de a solicita oricand clarificari sau completari ale documentelor prezentate de acestia pentru demonstrarea indeplinirii criteriilor de calificare si selectie sau pentru demonstrarea conformitatii ofertei cu cerintele solicitate.

(2)In aplicarea prevederilor alin. (1), comisia de evaluare transmite solicitarea de clarificari/completari la adresa/numarul de fax/adresa de e-mail mentionate de ofertant.

(3)In situatia prevazuta la alin. (2), ofertantul transmite raspunsul sau la adresa si prin modalitatea prevazute in anuntul de concesionare.

 

Art. 60

(1)In cazul in care procedura de licitatie deschisa se desfasoara in doua etape in conformitate cu art. 51 alin. (3) din Lege, entitatea contractanta transmite o invitatie la etapa de negociere care trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de concesionare publicat;

b)data si ora stabilite pentru demararea negocierilor;

c)adresa la care se deruleaza negocierile;

d)limba sau limbile in care se vor derula negocierile.

 

(2)Scopul negocierilor este de a imbunatati oferta initiala depusa de participantii la negocieri si de adaptare a acesteia la conditiile concrete in care se va derula contractul de concesiune care urmeaza a fi atribuit. Comisia de evaluare are obligatia sa se asigure ca oferta imbunatatita nu este de natura a aduce proiectului modificari de ordin tehnic, economic, social si/sau de mediu, care nu au fost prevazute in documentatia de atribuire.

(3)La sfarsitul fiecarei intalniri de negocieri, comisia de evaluare are obligatia consemnarii aspectelor discutate si convenite intr-un proces-verbal de sedinta, care se semneaza de catre toti participantii la negocieri.

 

Art. 61

(1)Negocierile in cadrul etapei a doua a procedurii de atribuire se deruleaza pana in momentul in care fiecare participant la negocieri declara ca oferta initiala pe care a prezentat-o nu mai poate fi imbunatatita, fapt care se consemneaza explicit in procesul-verbal de sedinta.

(2)In cazul in care entitatea contractanta intentioneaza sa incheie negocierile, aceasta ii informeaza pe ofertantii ramasi in competitie.

(3)Dupa incheierea negocierilor, ofertantii care au depus oferte admisibile si care au participat la negocieri transmit oferte imbunatatite pana la data si ora-limita convenite de comun acord cu entitatea contractanta.

(4)Comisia de evaluare evalueaza ofertele imbunatatite prevazute la alin. (3) din punct de vedere tehnici si financiar si atribuie contractul de concesiune ofertantului a carui oferta a fost declarata castigatoare, prin aplicarea criteriului de atribuire.

 

Art. 62

(1)Oferta castigatoare se stabileste numai dintre ofertele admisibile si numai pe baza criteriului de atribuire precizat in anuntul de participare si in documentatia de atribuire.

(2)Comisia de evaluare are obligatia elaborarii raportului procedurii de atribuire care se aproba de catre conducatorul entitatii contractante.

(3)Raportul procedurii se incarca in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(4)Dupa aprobarea raportului procedurii de atribuire prevazute la alin. (3), entitatea contractanta are obligatia informarii ofertantilor cu respectarea prevederilor cap. IV sectiunea a 9-a din Lege.

(5)Activitatea comisiei de evaluare inceteaza dupa elaborarea raportului procedurii de atribuire.

 

SUBSECTIUNEA 2:PARAGRAFUL 2 – Dialogul competitiv

 

Art. 63

(1)Procedura de dialog competitiv se desfasoara in trei etape si se initiaza prin publicarea electronica a unui anunt de concesionare atat la nivel national in SEAP, cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, atunci cand exista aceasta obligatie, conform art. 67 din Lege.

(2)In perioada cuprinsa intre data publicarii anuntului de concesionare si data-limita de depunere a solicitarilor de participare, entitatea contractanta are obligatia de a asigura oricarui operator economic posibilitatea de a obtine informatii complete cu privire la conditiile de participare la procedura de atribuire.

 

Art. 64

Operatorul economic are obligatia de a transmite oferta si documentele de calificare la adresa indicata in anuntul de concesionare si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute de entitatea contractanta pentru fiecare etapa in parte.

 

Art. 65

(1)In prima etapa a dialogului competitiv comisia de evaluare stabileste candidatii selectati, aplicand in acest scop numai criteriile de selectie prevazute in anuntul de concesionare.

(2)Dupa ce a finalizat selectia candidatilor, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport intermediar, care se aproba de catre conducatorul entitatii contractante.

(3)Entitatea contractanta are obligatia de a informa toti candidatii in legatura cu rezultatul aplicarii primei etape a procedurii de atribuire, imediat dupa obtinerea aprobarii prevazute la alin. (2).

(4)Raportul prevazut la alin. (2) se incarca in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

 

Art. 66

(1)Invitatia de participare prevazuta la art. 59 alin. (1) din Lege trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de concesionare publicat;

b)data si ora stabilite pentru demararea dialogului;

c)adresa la care se deruleaza dialogul;

d)limba sau limbile in care se va derula dialogul.

 

(2)Etapa a doua a procedurii de dialog competitiv consta in organizarea de intalniri cu fiecare candidat selectat, pe parcursul carora se deruleaza un dialog cu scopul identificarii solutiilor/optiunilor referitoare la aspectele tehnice, financiare, problemele legate de cadrul juridic si orice alte elemente ale contractului de concesiune care urmeaza sa fie atribuit.

(3)Pe parcursul dialogului, comisia de evaluare trebuie sa discute si sa clarifice, in conformitate si in limitele mandatului acordat de conducatorul entitatii contractante, elemente esentiale cum ar fi:

a)identificarea responsabilitatilor de natura tehnica, financiara si juridica ale concedentului si ale concesionarului;

b)modul de distribuire a riscurilor intre concesionar si concedent;

c)modificarea, revizuirea sau adaptarea studiilor existente, in functie de conditiile de realizare propuse de participantii la dialog si in masura in care sunt agreate de entitatea contractanta;

d)identificarea clara a standardelor de performanta, a facilitatilor, a echipamentelor care urmeaza sa fie asigurate pe parcursul derularii contractului de concesiune, precum si a cerintelor de predare la sfarsitul perioadei de contract;

e)modul de efectuare a controlului si identificarea mecanismelor de urmarire a costurilor, calitatii si sigurantei prestatiilor, a relatiilor cu tertii, precum si a altor cerinte specifice de operare si intretinere;

f)aranjamentele alternative pentru cazurile in care concesionarul intra in stare de insolventa sau lichidare ori in cazul in care, din motive care nu tin de vointa partilor, concesiunea inceteaza inainte de termen;

g)clauzele generale ale contractului care urmeaza sa fie incheiat;

h)stabilirea categoriilor de bunuri accesorii;

i)alte obiective stabilite de entitatea contractanta.

(4)La sfarsitul fiecarei intalniri, comisia de evaluare are obligatia consemnarii problemelor discutate si aspectelor convenite intr-un proces-verbal de sedinta.

(5)Identificarea solutiilor/optiunilor se structureaza in functie de necesitatile, obiectivele si constrangerile entitatii contractante, astfel cum au fost acestea evidentiate in documentatia descriptiva.

 

Art. 67

(1)Dupa finalizarea fiecarei runde succesive de reducere a numarului de solutii, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport intermediar, care se aproba de catre conducatorul entitatii contractante sau persoana desemnata in acest scop.

(2)Raportul intermediar prevazut la alin. (1) se incarca in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(3)Dupa aprobarea raportului intermediar prevazut la alin. (1), entitatea contractanta are obligatia informarii participantilor la dialog, cu respectarea prevederilor cap. IV sectiunea a 9-a din Lege.

(4)Urmatoarea runda de dialog se deruleaza numai cu participantii ramasi in competitie dupa finalizarea rundei succesive organizate anterior.

(5)Participantii ramasi in competitie in urma finalizarii rundei succesive organizate anterior nu au dreptul ca, in cadrul rundelor urmatoare sau atunci cand depun oferta finala, sa modifice angajamentele asumate prin propunerile tehnice si/sau financiare partiale pe care le-au prezentat decat in sensul imbunatatirii acestora.

 

Art. 68

(1)Etapa dialogului cu candidatii selectati se poate desfasura si prin intermediul SEAP, printr-o modalitate securizata, accesibila doar candidatilor selectati, sau prin intermediul unei camere de date puse la dispozitie de entitatea contractanta.

(2)In sensul alin (1), prin camera de date se intelege spatiul, constituit in forma fizica sau virtuala, unde entitatea contractanta si candidatii selectati pot accesa toate documentele relevante in etapa a doua a procedurii de dialog competitiv.

 

Art. 69

In cazul in care etapa a doua a procedurii de dialog competitiv nu se poate finaliza prin identificarea unei solutii viabile, entitatea contractanta are dreptul de a anula procedura de atribuire, considerandu-se implicit indeplinirea conditiilor prevazute la art. 89 alin. (1) lit. a) din Lege.

 

Art. 70

(1)Invitatia de participare la a treia etapa a procedurii de dialog competitiv, prevazuta la art. 60 alin. (8) din Lege, trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de concesionare publicat;

b)data si ora stabilite pentru depunerea ofertelor finale;

c)adresa la care se depun ofertele finale;

d)limba sau limbile in care se vor elabora ofertele.

 

(2)In cadrul etapei a treia a dialogului competitiv, ofertantul/ofertantii trebuie sa depuna oferta/oferte pe baza solutiei/solutiilor identificate in cursul etapei anterioare, pana la data si ora-limita specificate in invitatia de participare, astfel cum au fost stabilite de comun acord in cadrul etapei de dialog.

 

Art. 71

(1)Comisia de evaluare analizeaza ofertele finale depuse de candidatii ramasi in urma etapei de dialog prin raportare la dispozitiile documentatiei de atribuire si atribuie contractul de concesiune ofertei declarate castigatoare, prin aplicarea criteriului de atribuire.

(2)Prevederile art. 62 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 3:PARAGRAFUL 3 – Negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de concesionare

 

Art. 72

(1)Inainte de initierea procedurii de negociere fara publicare prealabila, entitatea contractanta are obligatia de a verifica intrunirea conditiilor prevazute la art. 64 si 65 din Lege.

(2)Initierea procedurii de negociere fara publicare prealabila se realizeaza prin transmiterea unei invitatii de participare la negocieri catre unul sau, ori de cate ori este posibil, catre mai multi operatori economici.

(3)In cadrul negocierii propriu-zise, entitatea contractanta negociaza cu fiecare ofertant in parte.

(4)Prevederile art. 60 si 61 se aplica in mod corespunzator.

(5)Dupa finalizarea negocierilor, prevederile art. 62 alin. (2)-(5) se aplica in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 4:PARAGRAFUL 4 – Procedura simplificata

 

Art. 73

(1)In cazul prevazut la art. 11 alin. (2) din Lege, entitatea contractanta atribuie contractul de concesiune prin aplicarea procedurii simplificate, conform prezentului paragraf.

(2)Procedura simplificata se initiaza prin publicarea in SEAP a unui anunt de concesiune simplificat, insotit de documentatia de atribuire aferenta.

(3)Anuntul de participare simplificat contine urmatoarele informatii:

a)denumirea, adresa, numarul de telefon si de fax, adresa de e-mail ale entitatii contractante;

b)tipul de contract de concesiune, precum si denumirea serviciilor sau lucrarilor ce urmeaza a fi concesionate, insotite de codul CPV aferent;

c)valoarea estimata;

d)termenul-limita de primire a ofertelor;

e)adresa la care se transmit ofertele, precum si documentele de calificare, daca este cazul;

f)limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele;

g)perioada de timp in care ofertantul trebuie sa isi mentina oferta valabila;

h)criteriul de atribuire a contractului de concesiune.

 

Art. 74

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a stabili perioada de depunere a ofertelor in functie de complexitatea contractului de concesiune si de cerintele specifice, astfel incat operatorii economici interesati sa beneficieze de un interval de timp adecvat si suficient pentru elaborarea ofertelor si pentru pregatirea documentelor de calificare si selectie.

(2)Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari privind documentatia de atribuire.

(3)Entitatea contractanta are obligatia de a raspunde, in mod clar, complet si fara ambiguitati la orice clarificare solicitata, potrivit prevederilor art. 27.

(4)Prevederile art. 56-62 se aplica in mod corespunzator.

 

Art. 75

In urma finalizarii procedurii simplificate, entitatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP un anunt de atribuire in termen de 15 zile de la data incheierii contractului de concesiune, precum si orice modificare a contractului.

 

SUBSECTIUNEA 5:PARAGRAFUL 5 – Servicii sociale si alte servicii specifice

 

Art. 76

Anunturile prevazute la art. 24 din Lege, inclusiv anunturile corespunzatoare de tip erata, privind atribuirea unui contract de concesiune care are ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice, prevazute in anexa nr. 3 la Lege, cu o valoare estimata egala sau mai mare decat pragul prevazut la art. 11 alin. (1) din Lege, se transmit spre publicare de catre entitatea contractanta prin mijloace electronice si se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu respectarea formatului-standard stabilit de Comisia Europeana in temeiul dispozitiilor art. 33 din Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune.

 

SECTIUNEA 4:Oferta si documentele insotitoare

 

Art. 77

(1)Ofertantul elaboreaza oferta in conformitate cu prevederile documentatiei de atribuire, in conditiile art. 41 alin. (4) din Lege.

(2)Riscurile transmiterii ofertei/solicitarii de participare, inclusiv forta majora sau cazul fortuit, cad in sarcina operatorului economic care transmite respectiva oferta/solicitare de participare.

(3)Oferta este compusa din propunere tehnica si propunere financiara si este insotita de documentele de calificare si/sau documentele care dovedesc indeplinirea criteriilor de calificare si selectie.

 

Art. 78

(1)Oferta are caracter obligatoriu, din punctul de vedere al continutului, pe toata perioada de valabilitate stabilita de catre entitatea contractanta si asumata de ofertant.

(2)Perioada de valabilitate a ofertelor, prevazuta in anuntul de concesionare/invitatia de concesionare/anuntul de concesiune simplificat si in documentatia de atribuire, trebuie sa fie stabilita astfel incat sa cuprinda toate etapele pana la momentul incheierii contractului de concesiune.

(3)Atunci cand stabileste perioada de valabilitate a ofertelor, entitatea contractanta trebuie sa ia in considerare estimarile privind perioada necesara pentru analiza si evaluarea ofertelor, perioada necesara pentru verificarile legate de aceste activitati, precum si perioada legala prevazuta pentru rezolvarea eventualelor contestatii.

(4)Entitatea contractanta are obligatia de a solicita prelungirea valabilitatii ofertelor, precum si, dupa caz, a garantiei de participare, in situatii exceptionale care impun o astfel de prelungire, datorate extinderii neprevazute a duratei procedurii de atribuire, in conditiile Legii, precum si ale Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

 

Art. 79

(1)Operatorul economic are obligatia de a depune oferta, precum si celelalte documente la adresa si pana la data si ora-limita pentru depunere stabilite in anuntul de concesionare.

(2)Oferta depusa la o alta adresa a entitatii contractante decat cea prevazuta in anuntul de concesionare sau dupa expirarea datei-limita pentru depunere mentionata in cuprinsul anuntului se returneaza nedeschisa.

(3)Continutul ofertelor trebuie sa ramana confidential pana la data stabilita pentru deschiderea acestora, entitatea contractanta urmand a lua cunostinta de continutul respectivelor oferte numai dupa aceasta data.

 

SECTIUNEA 5:Comisia de evaluare si modul de lucru al acesteia

 

Art. 80

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a desemna, pentru atribuirea fiecarui contract de concesiune de lucrari/servicii, persoanele responsabile pentru evaluarea ofertelor, care se constituie intr-o comisie de evaluare.

(2)Membrii comisiei de evaluare trebuie sa fie in numar impar si se nominalizeaza, de regula, din cadrul comisiei de coordonare si supervizare prevazute la art. 2.

(3)Entitatea contractanta desemneaza, prin hotarare, ordin sau decizie, presedintele comisiei de evaluare dintre membrii acesteia.

(4)Entitatea contractanta are obligatia de a nominaliza membri de rezerva pentru membrii comisiei de evaluare.

(5)Entitatea contractanta are dreptul de a inlocui un membru al comisiei de evaluare cu un membru de rezerva numai daca persoana care urmeaza sa fie inlocuita nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-si indeplini atributiile care rezulta din calitatea de membru al comisiei de evaluare.

(6)Dupa producerea inlocuirii prevazute la alin. (5), calitatea de membru al comisiei de evaluare este preluata de catre membrul de rezerva care isi exercita atributiile aferente pana la finalizarea procedurii de atribuire.

 

Art. 81

(1)In cazul in care evaluarea solicitarilor de participare/ofertelor necesita o expertiza aprofundata in domeniul concesiunilor ori de natura tehnica, financiara, juridica si/sau privind aspectele contractuale specifice, autoritatea contractanta poate desemna, pe langa comisia de evaluare, specialisti externi, numiti experti cooptati, care desfasoara activitati independente sau care sunt pusi la dispozitie de catre furnizorii de servicii auxiliare achizitiei.

(2)Expertii cooptati pot fi nominalizati odata cu numirea comisiei de evaluare sau ulterior, in functie de problemele specifice care ar putea impune expertiza acestora.

(3)In cazul in care expertii cooptati sunt desemnati pe parcursul procesului de evaluare, propunerea privind cooptarea acestora, precum si justificarea necesitatii participarii lor la procesul de evaluare este elaborata de comisia de evaluare.

(4)Expertii cooptati pentru probleme specifice nu au drept de vot in cadrul comisiei de evaluare, insa au obligatia de a elabora un raport de specialitate cu privire la aspectele tehnice, financiare sau juridice, asupra carora isi exprima punctul de vedere.

(5)Raportul de specialitate prevazut la alin. (4) este destinat sa faciliteze comisiei de evaluare adoptarea deciziilor in cadrul procesului de analiza a solicitarilor de participare/ofertelor si de stabilire a ofertei/ofertelor castigatoare.

(6)Expertii cooptati raspund profesional pentru continutul raportului de specialitate.

(7)Membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu raportul de specialitate al expertilor cooptati prevazuti la alin. (4) au obligatia de a-si prezenta punctul de vedere in scris, elaborand in acest sens o nota individuala care devine anexa la raportul procedurii de atribuire. In cadrul acestei note se justifica in mod documentat punctul de vedere al respectivilor membri, la un nivel similar cu exigentele ce deriva din aplicarea prevederilor alin. (6).

(8)Raportul de specialitate se ataseaza la raportul procedurii de atribuire si devine parte a dosarului achizitiei publice.

 

Art. 82

(1)Comisia de evaluare are urmatoare atributii:

a)verificarea indeplinirii criteriilor de calificare de catre ofertanti/candidati, in cazul in care acestea au fost solicitate prin documentatia de atribuire;

b)realizarea selectiei candidatilor, daca este cazul;

c)realizarea dialogului cu operatorii economici, in cazul aplicarii procedurii de dialog competitiv;

d)realizarea negocierilor cu operatorii economici, in cazul aplicarii procedurii de licitatie deschisa in doua etape si in cazul procedurii de negociere fara publicare a anuntului de concesionare;

e)verificarea propunerilor tehnice prezentate de ofertanti, din punctul de vedere al modului in care acestea corespund cerintelor minime din caietul de sarcini/documentul descriptiv;

f)verificarea propunerilor tehnice finale prezentate de ofertanti;

g)verificarea propunerilor financiare prezentate de ofertanti;

h)stabilirea ofertelor inacceptabile sau neconforme si a motivelor care stau la baza incadrarii ofertelor respective in fiecare dintre aceste categorii;

i)stabilirea ofertelor admisibile;

j)aplicarea criteriilor de atribuire, astfel cum a fost prevazut in documentatia de atribuire, si stabilirea ofertei castigatoare;

k)emiterea propunerii de anulare a procedurii de atribuire, in cazurile prevazute la art. 88 lit. b) si art. 89 alin. (1) din Lege;

l)elaborarea proceselor-verbale aferente fiecarei sedinte, a rapoartelor intermediare aferente fiecarei etape in cazul procedurilor cu mai multe etape si a raportului procedurii de atribuire.

 

(2)Rapoartele intermediare si raportul procedurii de atribuire se inainteaza de catre presedintele comisiei de evaluare conducatorului entitatii contractante spre aprobare.

(3)In cazul in care nu aproba rapoartele prevazute la alin. (2), conducatorul entitatii contractante motiveaza in scris decizia sa si poate, dupa caz:

a)returna raportul comisiei de evaluare spre corectare sau reevaluare partiala;

b)solicita o reevaluare completa, caz in care o noua comisie de evaluare va fi numita.

(4)[textul din Art. 82, alin. (4) din capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera D. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 83

(1)Pe parcursul desfasurarii procesului de evaluare, membrii comisiei de evaluare si expertii cooptati au obligatia de a pastra confidentialitatea asupra continutului ofertelor/solicitarilor de participare, precum si asupra oricaror altor informatii prezentate de catre candidati/ofertanti in procedura de atribuire.

(2)Incalcarea angajamentelor referitoare la confidentialitate se sanctioneaza conform legii.

(3)Cu exceptia sedintei de deschidere a ofertelor prevazute de art. 57 alin. (1) la care au dreptul de a participa si alte persoane, la intrunirile comisiei de evaluare au dreptul de a participa numai membrii acesteia si, dupa caz, expertii externi cooptati si persoane imputernicite de catre ANAP.

(4)Membrii comisiei de evaluare si expertii externi cooptati au obligatia de a respecta regulile de evitare a conflictului de interese prevazute in sectiunea a 3-a a cap. III din Lege.

 

Art. 84

(1)Comisia de evaluare si expertii cooptati au obligatia de a semna pe propria raspundere o declaratie de confidentialitate si impartialitate prin care se angajeaza sa respecte prevederile art. 41 din Lege si prin care confirma ca nu se afla intr-o situatie care implica existenta unui conflict de interese.

(2)Declaratia prevazuta la alin. (1) trebuie semnata de membrii comisiei de evaluare inainte de preluarea atributiilor specifice, dupa data si ora-limita pentru depunerea solicitarilor de participare/ofertelor si contine urmatoarele date de identificare:

a)numele si prenumele;

b)data si locul nasterii;

c)domiciliul actual;

d)codul numeric personal.

(3)In cazul in care unul dintre membrii desemnati in comisia de evaluare sau unul dintre expertii cooptati constata ca se afla intr-o situatie de conflict de interese, atunci acesta are obligatia de a solicita de indata inlocuirea sa din componenta comisiei respective cu o alta persoana.

(4)Situatiile privind conflictul de interese pot fi sesizate entitatii contractante si de catre terti.

(5)In cazul in care sunt sesizate astfel de situatii, entitatea contractanta are obligatia de a verifica cele semnalate si, daca este cazul, de a adopta masurile necesare pentru evitarea/remedierea oricaror aspecte care pot determina aparitia unui conflict de interese.

 

Art. 85

(1)Modul de lucru al comisiei de evaluare este stabilit de comun acord intre membrii acesteia, urmand a se avea in vedere calendarul estimativ de aplicare a procedurii de atribuire si perioada solicitata pentru valabilitatea ofertelor.

(2)Membrii comisiei de evaluare au dreptul de a analiza si evalua documentele depuse de ofertanti/candidati individual si/sau in sedinte comune.

(3)Deciziile comisiei de evaluare se iau cu votul a cel putin 2/3 dintre membrii sai votanti.

(4)Fiecare decizie a comisiei de evaluare este fundamentata prin identificarea elementelor concrete ale solicitarii de participare/ofertelor in raport cu cerintele definite prin documentele concesiunii si prevederile legale.

(5)In cazul procesului de selectie a candidatilor sau stabilirii ofertei castigatoare pe baza de punctaj, votul membrilor comisiei de evaluare se reflecta prin punctajul individual acordat fiecarei solicitari de participare/oferte in parte. Fiecare punctaj individual este insotit de o justificare scrisa.

(6)In cazul in care se ajunge in situatia ca prevederile alin. (3) sa nu fie respectate din cauza unor eventuale divergente de pareri intre membrii comisiei de evaluare sau cand exista o diferenta considerabila intre punctajele acordate de acestia in cazul prevazut la alin. (5), presedintele comisiei de evaluare solicita reanalizarea punctelor de divergenta, in scopul finalizarii in timp util a etapei de evaluare a ofertelor si de stabilire a ofertei castigatoare.

(7)Procesul de reanalizare a punctelor de divergenta se consemneaza intr-un proces-verbal, justificandu-se opiniile contrare.

(8)In cazul in care, in situatia prevazuta la alin. (6), comisia de evaluare nu ajunge la un acord, decizia finala se adopta cu votul majoritatii membrilor sai.

(9)Membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptata potrivit dispozitiilor alin. (8) au obligatia de a-si prezenta punctul de vedere in scris, elaborand in acest sens o nota individuala care devine anexa la raportul procedurii de atribuire.

 

SECTIUNEA 6:Procesul de verificare si evaluare

 

Art. 86

(1)In cazul in care, in cadrul documentatiei de atribuire, a fost prevazuta obligatia indeplinirii unor criterii de calificare si selectie formulate in baza criteriilor prevazute la cap. IV sectiunea a 5-a paragraful 3 din Lege, comisia de evaluare are obligatia verificarii modului de indeplinire a acestora de catre fiecare ofertant/candidat in parte prin analizarea continutului documentelor privind calificarea.

(2)Comisia de evaluare are obligatia de a analiza si de a verifica fiecare oferta atat din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cat si din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implica.

(3)In conditiile art. 93 alin. (2) din Lege, eventualele neconcordante cu privire la indeplinirea conditiilor de forma ale garantiei de participare, inclusiv cele privind cuantumul si valabilitatea, se vor clarifica de catre comisia de evaluare cu ofertantii in maximum 3 zile lucratoare de la data-limita de depunere a ofertelor, sub sanctiunea respingerii ofertei ca inacceptabila.

 

Art. 87

(1)Comisia de evaluare are obligatia de a stabili care sunt clarificarile si completarile formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecarei solicitari de participare/oferte, precum si perioada de timp acordata pentru transmiterea acestora, termenul-limita neputand fi stabilit decat la nivel de zile lucratoare, fara a fi precizata o ora anume in cadrul acestuia.

(2)Comisia de evaluare, inainte de a lua o decizie de respingere a candidaturii/ofertei in baza art. 89 alin. (2) lit. e), solicita clarificari si, dupa caz, completari ale documentelor prezentate initial de candidat/ofertant/subcontractant/tert sustinator cu privire la neincadrarea in prevederile art. 44 alin. (1) lit. d) si e) din Lege.

(3)Comisia de evaluare va stabili termenul-limita in functie de volumul si complexitatea clarificarilor si completarilor formale sau de confirmare necesare pentru evaluarea fiecarei solicitari de participare/oferte. Termenul astfel stabilit va fi, de regula, de minimum 3 zile lucratoare.

(4)Comunicarea prevazuta la alin. (1) transmisa catre candidat/ofertant trebuie sa fie clara si sa defineasca in mod explicit si suficient de detaliat in ce consta solicitarea comisiei de evaluare.

(5)In cazul in care comisia de evaluare solicita unui candidat/ofertant clarificari si, dupa caz, completari ale documentelor prezentate de acesta in cadrul ofertei/solicitarii de participare, iar candidatul/ofertantul nu transmite in termenul precizat de comisia de evaluare clarificarile/completarile solicitate sau clarificarile/completarile transmise nu sunt concludente, oferta sa este considerata inacceptabila.

(6)In cazul in care ofertantul modifica prin raspunsurile pe care le prezinta comisiei de evaluare potrivit dispozitiilor alin. (1) continutul propunerii tehnice sau propunerii financiare, oferta sa este considerata neconforma.

(7)Prin exceptie de la dispozitiile alin. (4), oferta nu este considerata neconforma in masura in care modificarile operate de ofertant in legatura cu propunerea sa tehnica se incadreaza in una dintre categoriile de mai jos:

a)pot fi incadrate in categoria viciilor de forma; sau

b)reprezinta corectari ale unor abateri tehnice minore, iar o eventuala modificare a pretului total al ofertei, indusa de aceste corectari, nu ar fi condus la modificarea clasamentului ofertantilor participanti la procedura de atribuire.

(8)Sunt considerate abateri tehnice minore acele omisiuni/abateri din propunerea tehnica care au la baza erori materiale evidente si care pot fi completate/corectate intr-un mod care nu conduce in realitate la depunerea unei noi oferte.

(9)O modificare a propunerii tehnice nu poate fi considerata o abatere tehnica minora a ofertei initiale in urmatoarele situatii:

a)cuantificarea teoretica in valoare monetara a respectivei abateri/omisiuni conduce la eludarea aplicarii acelor prevederi ale legii care instituie obligatii ale entitatii contractante in raport cu anumite praguri valorice;

b)in urma corectarii respectivei abateri/omisiuni, se constata ca s-ar schimba clasamentul ofertantilor;

c)modificarea ar presupune o diminuare calitativa in comparatie cu oferta initiala;

d)modificarea vizeaza o parte din oferta pentru care documentatia de atribuire a exclus in mod clar posibilitatea ca ofertantii sa se abata de la cerintele exacte ale respectivei documentatii, iar oferta initiala nu a fost in conformitate cu aceste cerinte.

(10)Prin exceptie de la dispozitiile alin. (4), oferta nu este considerata neconforma in masura in care modificarile operate de ofertant in legatura cu propunerea sa financiara reprezinta erori aritmetice, respectiv aspecte care pot fi clarificate cu ajutorul principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) din Lege, elementele propunerii financiare urmand a fi corectate, implicit alaturi de pretul total al ofertei, prin refacerea calculelor aferente, pe baza datelor/informatiilor care sunt cunoscute de catre toti participantii, deoarece sunt prevazute in legislatia aplicabila, documentatia de atribuire si/sau in alte documente prezentate de ofertant.

(11)In cazul in care ofertantul nu este de acord cu indreptarea erorilor aritmetice, oferta sa este considerata neconforma.

 

Art. 88

(1)Comisia de evaluare are dreptul de a solicita ofertantului corectarea viciilor de forma cu privire la oferta acestuia.

(2)In cazul in care ofertantul nu este de acord cu corectarea viciilor de forma, oferta sa este considerata neconforma.

(3)In sensul dispozitiilor alin. (1), viciile de forma reprezinta acele erori sau omisiuni din cadrul unui document a caror corectare/completare este sustinuta in mod neechivoc de sensul si de continutul altor informatii existente initial in alte documente prezentate de ofertant sau a caror corectare/completare are rol de clarificare sau de confirmare, nefiind susceptibile de a produce un avantaj incorect in raport cu ceilalti participanti la procedura de atribuire.

 

Art. 89

(1)Comisia de evaluare are obligatia de a respinge ofertele inacceptabile si neconforme.

(2)In conditiile art. 93 alin. (2) din Lege, oferta este considerata inacceptabila in urmatoarele situatii:

a)se incadreaza in categoria celor prevazute la art. 86 alin. (3);

b)a fost depusa de un ofertant care nu indeplineste una sau mai multe dintre criteriile de calificare stabilite in documentatia de atribuire;

c)constituie o alternativa la prevederile caietului de sarcini sau ale documentului descriptiv, alternativa care nu poate fi luata in considerare deoarece in anuntul de concesiune nu este precizata in mod explicit posibilitatea depunerii unor oferte alternative, iar respectiva oferta alternativa nu respecta cerintele minime prevazute in caietul de sarcini sau in documentul descriptiv;

d)nu asigura respectarea reglementarilor obligatorii referitoare la conditiile specifice de munca si de protectie a muncii, atunci cand aceasta cerinta este formulata in conditiile art. 38 din Lege;

e)oferta este depusa cu nerespectarea prevederilor art. 44 alin. (1) lit. d) si e) din Lege, raportat la data-limita stabilita pentru depunerea cererilor de participare/ofertelor si/sau oricand pe parcursul evaluarii acestora;

f)ofertantul refuza sa prelungeasca perioada de valabilitate a ofertei si a garantiei de participare;

g)in cazul in care unei oferte ii lipseste una dintre cele doua componente, asa cum sunt precizate la art. 5 alin. (1) lit. w) din Lege.

(3)In conditiile art. 93 alin. (3) din Lege, oferta este considerata neconforma in urmatoarele situatii:

a)nu satisface in mod corespunzator cerintele caietului de sarcini sau ale documentului descriptiv;

b)contine propuneri de modificare a clauzelor contractuale pe care le-a stabilit entitatea contractanta in cadrul documentatiei de atribuire, care sunt in mod evident dezavantajoase pentru aceasta din urma, iar ofertantul, desi a fost informat cu privire la respectiva situatie, nu accepta renuntarea la clauzele respective;

c)propunerea financiara nu este corelata cu elementele propunerii tehnice, ceea ce ar putea conduce la executarea defectuoasa a contractului, sau constituie o abatere de la legislatia incidenta, alta decat cea in domeniul concesiunilor de lucrari si concesiunilor de servicii.

(4)Ofertele care nu au fost respinse de comisia de evaluare in urma verificarii si evaluarii reprezinta oferte admisibile.

(5)Comisia de evaluare are obligatia de a stabili oferta castigatoare dintre ofertele admisibile.

 

Art. 90

(1)Evaluarea ofertelor se realizeaza prin acordarea, pentru fiecare oferta in parte, a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicarii algoritmului de calcul stabilit in documentatia de atribuire.

(2)In situatia prevazuta la alin. (1), comisia de evaluare trebuie sa intocmeasca clasamentul pe baza caruia se stabileste oferta castigatoare in ordinea descrescatoare a punctajului acordat.

 

SECTIUNEA 7:Finalizarea procedurii de atribuire

 

Art. 91

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a incheia contractul de concesiune cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare, pe baza propunerii tehnice si a propunerii financiare cuprinse in respectiva oferta.

(2)In cazul in care entitatea contractanta nu poate incheia contractul de concesiune cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare, ca urmare a faptului ca ofertantul in cauza se afla intr-o situatie de forta majora sau in imposibilitatea fortuita de a executa contractul, aceasta are obligatia sa declare castigatoare oferta clasata pe locul doi, in conditiile in care aceasta exista si este admisibila.

(3)In situatia prevazuta la alin. (2), in conditiile in care nu exista o oferta admisibila clasata pe locul doi, entitatea contractanta are obligatia de a anula procedura de atribuire a contractului de concesiune, in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (1) din Lege.

 

Art. 92

Refuzul nejustificat al ofertantului declarat castigator de a semna contractul de concesiune este asimilabil situatiei prevazute la art. 81 alin. (1) lit. f) din Lege.

 

Art. 93

(1)In situatia in care entitatea contractanta anuleaza procedura de atribuire, in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (1) din Lege, aceasta are obligatia de a comunica in scris tuturor participantilor la procedura de atribuire, in cel mult 3 zile lucratoare de la data anularii, motivul care a determinat decizia de anulare, precum si incetarea obligatiilor asumate de ofertanti prin depunerea ofertelor sau a solicitarilor de participare.

(2)Entitatea contractanta nu are dreptul sa adopte nicio masura cu scopul de a crea circumstante artificiale de anulare a procedurii de atribuire.

 

Art. 94

(1)La incheierea contractului de concesiune, urmatoarele documente devin parte integranta a contactului de concesiune, sub forma de anexe:

a)caietul de sarcini sau documentul descriptiv, dupa caz, inclusiv clarificarile si/sau masurile de remediere aduse pana la depunerea ofertelor ce privesc aspectele tehnice si financiare;

b)oferta, respectiv propunerea tehnica si propunerea financiara, inclusiv clarificarile din perioada de evaluare;

c)angajamentul ferm de sustinere din partea unui tert, daca este cazul;

d)contractele cu subcontractantii, in masura in care in contractul de concesiune este reglementat un mecanism de efectuare de catre entitatea contractanta a platilor corespunzatoare partii/partilor din contract indeplinite de catre subcontractantii propusi in oferta;

e)acordul de asociere, daca este cazul.

 

(2)In cazul in care, pe parcursul executarii contractului de concesiune, se constata ca anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare sau nu corespund cerintelor prevazute in caietul de sarcini sau in documentul descriptiv, prevaleaza prevederile specificatiilor tehnice sau documentului descriptiv.

 

Art. 95

(1)In temeiul contractului de concesiune, concesionarul dobandeste dreptul de a exploata, in tot sau in parte, rezultatul lucrarilor sau de a presta serviciile care fac obiectul contractului, potrivit obiectivelor si standardelor de calitate stabilite de concedent. Concesionarul are dreptul de a folosi si de a culege fructele bunurilor ce fac obiectul concesiunii, potrivit naturii bunului si scopului stabilit de parti prin contractul de concesiune.

(2)In temeiul contractului de concesiune, concesionarul are obligatia de a asigura exploatarea eficace, in regim de continuitate si permanenta, a lucrarilor sau a serviciilor care fac obiectul concesiunii, in conformitate cu cerintele si destinatia impuse de concedent.

 

Art. 96

(1)Scopul principal al contractului este sa asigure, pe baza unei gestionari optime, efectuarea la un nivel corespunzator a activitatilor, la preturi accesibile pentru utilizatorii finali, precum si intretinerea si dezvoltarea oricaror bunuri de retur incredintate concesionarului pentru efectuarea respectivelor activitati. In acest sens, indiferent de modul de distribuire a riscurilor, modul de recuperare a costurilor de catre concesionar trebuie stabilit astfel incat sa il determine pe acesta sa depuna toate diligentele necesare pentru reducerea costurilor respective.

(2)Modul in care se realizeaza recuperarea costurilor de catre concesionar trebuie sa includa, in mod obligatoriu, preluarea celei mai mari parti din riscurile de operare aferente contractului de concesiune.

(3)Concedentul nu se obliga la plata niciunei sume de bani daca prin contract se stabileste faptul ca riscul de operare este preluat integral de concesionar. In cazul in care contractul de concesiune contine clauze in acest sens, concedentul are dreptul de a primi o redeventa care poate fi stabilita la un nivel fix sau intr-un anumit procent din cuantumul veniturilor incasate de concesionar de la utilizatorii finali ca urmare a activitatilor realizate.

(4)Fara a afecta prevederile alin. (3), in cazul in care riscul de operare este distribuit intre concedent si concesionar, prin contractul de concesiune trebuie sa se stabileasca in mod explicit contributia financiara a concedentului pe parcursul derularii contractului, precum si alte angajamente ale acestuia, ca sprijin complementar.

(5)In sensul alin. (1), prin bunuri de retur se intelege totalitatea bunurilor care au fost puse la dispozitia concesionarului de catre entitatea contractanta, in scopul executarii lucrarilor sau furnizarii serviciilor care fac obiectul contractului de concesiune si care revin de plin drept, gratuit si libere de orice sarcini concedentului la incetarea contractului de concesiune.

 

Art. 97

(1)Contractul de concesiune trebuie sa cuprinda clauze prin care se stabileste in mod explicit modul de distribuire a riscurilor pe intreaga durata a acestuia.

(2)Concedentul nu are dreptul ca, pe parcursul indeplinirii contractului de concesiune, sa accepte sau sa solicite modificari ale clauzelor contractuale care ar avea ca efect o diminuare a responsabilitatilor concesionarului in asemenea masura incat cea mai mare parte a riscurilor sa fie redistribuita concedentului.

 

Art. 98

(1)Entitatea contractanta trebuie sa elaboreze mecanismul de plata, care trebuie specificat in cadrul unui contract de concesiune, astfel incat sa se asigure ca proiectul este bancabil si sa se constituie intr-un stimulent pentru concesionar, astfel incat acesta sa indeplineasca obiectivele proiectului stabilite de catre entitatea contractanta.

(2)In sensul alin. (1), mecanismul de plata trebuie sa reflecte alocarea riscurilor in cadrul concesiunii si trebuie sa reprezinte o modalitate de remunerare pentru concesionar pentru serviciile furnizate in cadrul proiectului de concesiune.

(3)In cazul contractelor de concesiune de lucrari in care plata pentru utilizarea activelor ce fac obiectul contractului, inclusiv cele rezultate in urma implementarii acestuia, se face direct de catre utilizatorii finali, entitatea contractanta stabileste un mecanism de plata bazat pe nivelul cererii.

(4)In cazul modalitatilor si proiectelor de transport, care pot fi viabile din punct de vedere economic, dar nu si din punct de vedere financiar, precum si al altor servicii publice sau municipale, se foloseste un mecanism de plata bazat pe plati de disponibilitate, ale carui componente si elemente sunt detaliate in anexele nr. 2 si 3.

(5)In sensul alin. (4), prin plati de disponibilitate se intelege platile facute de entitatea contractanta catre concesionar, conditionate de respectarea, pe intreaga durata a proiectului, a unor parametri de performanta si calitate, clar determinati si masurabili, ai lucrarii/serviciului care face obiectul contractului de concesiune.

 

Art. 99

(1)Concedentul trebuie sa defineasca prin contractul de concesiune nivelul de performanta si de calitate al activitatilor pe care concesionarul urmeaza sa le efectueze, precum si modul in care acesta trebuie sa raspunda in eventuale situatii de urgenta, stabilind in acest sens indicatori relevanti si masurabili pe baza carora se va realiza verificarea modului de respectare a obligatiilor contractuale.

(2)Clauzele contractuale trebuie sa prevada dreptul concedentului de a verifica indeplinirea cerintelor de performanta si calitate a activitatilor realizate de concesionar, asigurandu-se in acest sens inclusiv dreptul de a verifica documente relevante cu privire la aceste aspecte.

(3)Clauzele contractuale trebuie sa prevada, de asemenea, modul in care concesionarul se obliga sa prezinte concedentului rapoarte periodice sau la solicitarea acestuia din urma, cu privire la modul de realizare a anumitor parametri pe parcursul derularii contractului.

 

Art. 100

(1)In contractul de concesiune trebuie precizata procedura legala prin care, la momentul inceperii proiectului, se realizeaza punerea la dispozitia concesionarului a infrastructurii sau a oricaror bunuri ce vor fi utilizate in derularea concesiunii si faptul ca lista acestora se constituie in anexe ale contractului de concesiune.

(2)Contractul de concesiune trebuie sa stabileasca distinctia dintre bunurile de retur si bunurile proprii, precum si regimul juridic al acestora.

(3)Contractul de concesiune trebuie sa precizeze, de asemenea, procedura legala prin care, la momentul finalizarii proiectului, se realizeaza transferul obiectului concesiunii de la concesionar la concedent.

 

SECTIUNEA 9:Dosarul concesiunii

 

Art. 101

(1)Dosarul concesiunii trebuie sa cuprinda documentele intocmite/primite de autoritatea/entitatea contractanta in cadrul procedurii de atribuire, cum ar fi, dar fara a se limita la urmatoarele:

a)strategia de contractare;

b)anuntul de intentie si dovada transmiterii acestuia spre publicare, daca este cazul;

c)anuntul de concesionare si dovada transmiterii acestuia spre publicare;

d)erata, daca este cazul;

e)documentatia de atribuire;

f)decizia/dispozitia/ordinul de numire a comisiei de evaluare si, dupa caz, a expertilor cooptati;

g)declaratiile de confidentialitate si impartialitate;

h)procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor;

i)formularele de oferta depuse in cadrul procedurii de atribuire;

j)solicitarile de clarificari, precum si clarificarile transmise/primite de entitatea contractanta;

k)rapoartele intermediare, dupa caz;

l)procesele-verbale de evaluare, negociere, dupa caz;

m)raportul procedurii de atribuire, precum si anexele la acesta;

n)dovada comunicarilor privind rezultatul procedurii;

o)contractul de concesiune semnat si, dupa caz, actele aditionale;

p)anuntul de atribuire si dovada transmiterii acestuia spre publicare;

q)contestatiile formulate in cadrul procedurii de atribuire, insotite de deciziile motivate pronuntate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, daca este cazul;

r)hotarari ale instantelor de judecata referitoare la procedura de atribuire, daca este cazul;

s)documentele referitoare la functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de concesiune, daca este cazul;

t)certificate/documente ale altor ofertanti numai daca, in cadrul procesului de evaluare, au fost adoptate decizii de respingere a respectivelor oferte care s-au bazat pe informatiile din respectivele certificate/documente;

u)anuntul privind valoarea finala a contractului de concesiune si dovada transmiterii acestuia spre publicare, precum si documentele aferente pe care se intemeiaza valoarea finala a contractului;

v)documentul constatator care contine informatii referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant;

w)decizia de anulare a procedurii de atribuire, daca este cazul.

 

(2)In sensul alin. (1) lit. m), entitatea contractanta are obligatia de a intocmi raportul procedurii de atribuire pentru fiecare contract de concesiune atribuit.

(3)Raportul procedurii de atribuire prevazut la alin. (2) trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele documente/informatii:

a)denumirea si adresa entitatii contractante, obiectul si valoarea contractului de concesiune;

b)daca este cazul, rezultatele procesului de calificare si/sau selectie a candidatilor/ofertantilor si/sau reducerea numarului acestora pe parcursul procedurii de atribuire;

c)denumirea ofertantului declarat castigator si motivele pentru care oferta acestuia a fost desemnata castigatoare;

d)partea/partile din contractul de concesiune pe care ofertantul declarat castigator intentioneaza sa o/le subcontracteze unor terti si denumirea subcontractantilor;

e)justificarea motivelor privind alegerea procedurii de atribuire, in cazul aplicarii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de concesionare;

f)justificarea motivelor pentru care entitatea contractanta a decis anularea procedurii de atribuire;

g)atunci cand este cazul, conflictele de interese identificate si masurile luate in acest sens.

(4)Informatiile care fac obiectul alin. (3) lit. b) sunt urmatoarele:

a)denumirea candidatilor sau ofertantilor calificati si/sau selectati si motivele care au stat la baza acestor decizii;

b)denumirea candidatilor sau ofertantilor respinsi si motivele respingerii.

 

CAPITOLUL IV:Executarea contractului de concesiune

 

SECTIUNEA 1:Subcontractarea

 

Art. 102

(1)In aplicarea prevederilor art. 97 din Lege, entitatea contractanta are obligatia de a stabili clauze contractuale obligatorii privind cesiunea de creanta legata de partea/partile din contract care sunt indeplinite de catre subcontractanti, dupa inceperea operarii contractului de concesiune.

(2)In vederea determinarii valorii creantei, ofertantul are obligatia de a cuprinde in oferta sa denumirea subcontractantilor si datele de contact ale acestora, partea/partile din contract care urmeaza a fi indeplinite de catre acestia, valoarea la care se ridica partea/partile respective, precum si acordul subcontractantilor cu privire la aceste aspecte.

(3)Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile in cazul contractelor de concesiune care nu prevad o plata de disponibilitate pe parcursul derularii acestora.

 

SECTIUNEA 2:Modificarea contractului de concesiune

 

Art. 103

Nu este permisa modificarea valorii unui contract de concesiune in conformitate cu dispozitiile art. 100 din Lege in asa fel incat noua valoare rezultata in urma respectivei modificari sa depaseasca pragurile prevazute de Lege sau de prezentele norme metodologice pentru publicarea unui anunt de concesionare sau a unui anunt de participare simplificat, in conformitate cu dispozitiile Legii sau ale normelor metodologice, sau sa fi impus organizarea unei alte proceduri de atribuire decat cea aplicata pentru atribuirea contractului de concesiune respectiv.

 

Art. 104

(1)Entitatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare un anunt privind valoarea finala a contractului de concesiune, in termen de 30 de zile de la incetarea contractului de concesiune.

(2)Anuntul privind valoarea finala a contractului de concesiune se publica in SEAP.

 

SECTIUNEA 3:Finalizarea contractului de concesiune

 

Art. 105

(1)Contractul trebuie sa prevada situatiile in care acesta poate inceta, dupa cum urmeaza:

a)la expirarea duratei stabilite conform angajamentelor din oferta prezentata de concesionar si a clauzelor contractuale specifice;

b)in cazul constatarii unor abateri grave ale concesionarului de la indeplinirea obligatiilor contractuale, prin rezilierea unilaterala de catre concedent si cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului;

c)in cazul constatarii unor abateri grave ale concedentului de la indeplinirea obligatiilor contractuale, prin rezilierea unilaterala de catre concesionar si cu plata unei despagubiri in sarcina concedentului;

d)in cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, dar numai cu plata de despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului;

e)in cazuri de forta majora sau caz fortuit, cand concesionarul se afla in imposibilitatea de a continua contractul, prin renuntare fara plata unei despagubiri.

 

(2)Suplimentar prevederilor alin. (1) lit. b), contractul de concesiune trebuie sa contina proceduri adecvate de rezolvare a neconformitatilor in indeplinirea cerintelor de performanta si calitate stabilite potrivit art. 99 alin. (1), inclusiv penalitati aplicabile in cazul constatarii unor astfel de neconformitati, pana la corectarea acestora.

 

Art. 106

(1)Partile vor stabili in mod obligatoriu mecanismele de solutionare a divergentelor care pot sa apara pe parcursul derularii contractului si instantele investite cu solutionarea acestor diferende.

(2)Partile pot insera in contract clauza compromisorie care atribuie competenta de solutionare a litigiilor izvorate din executarea contractului instantelor arbitrale.

 

Art. 107

(1)Concedentul are obligatia de a elibera concesionarului documente constatatoare care contin informatii referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre acesta si a eventualelor prejudicii, in termen de 14 zile de la data finalizarii contractului respectiv.

(11)Documentele constatatoare care certifica indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor contractuale se publica de catre entitatea contractanta in SEAP in termenele prevazute la alin. (1).

(2)In situatia prevazuta la art. 92, documentul constatator se emite in termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit incheiat contractul de concesiune, daca ofertantul nu ar fi refuzat semnarea acestuia, sau de la data de la care a fost reziliat acesta, in situatia in care exista contract semnat.

(3)Entitatea contractanta are urmatoarele obligatii:

a)sa elibereze un exemplar al documentului constatator contractantului;

b)sa pastreze un exemplar la dosarul concesiunii.

(4)Documentele constatatoare emise de catre entitatea contractanta in conformitate cu prevederile alin. (1) si (2) pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5)Documentele constatatoare emise de catre entitatea contractanta in conformitate cu prevederile alin. (1) si (2) se publica in SEAP, dupa expirarea termenelor de contestare prevazute de Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6)Entitatea contractanta poate emite document constatator unui subcontractant la solicitarea acestuia si numai in cazul prezentarii contractului de subcontractare si a receptiilor aferente.

(7)Atunci cand ia decizia de respingere a unui candidat/ofertant, pe baza unui document constatator, comisia de evaluare are obligatia de a analiza daca acesta reflecta indeplinirea conditiilor cumulative prevazute la art. 81 alin. (1) lit. f) din Lege.

(8)Entitatea contractanta publica in SEAP data la care contractul de concesiune a fost finalizat/a incetat, dupa caz.

 

Art. 108

Atunci cand o entitate contractanta care atribuie contracte de concesiune apreciaza ca sunt intrunite conditiile necesare aplicarii art. 35 din Lege, aceasta are obligatia de a solicita Comisiei Europene sa decida, pentru activitatea relevanta pe care respectiva entitate contractanta o desfasoara, cu privire la aplicabilitatea acelui articol, in conditiile si conform procedurii stabilite in cap. V din anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 394/2016.

 

CAPITOLUL V:Dispozitii finale si tranzitorii

 

Art. 109

(1)Functia de reglementare, asistenta si sprijin operational, control ex-ante, conciliere si monitorizare a contractelor de concesiune reglementate de Lege si de prezentele norme metodologice este asigurata de ANAP, in conformitate cu dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 634/2015 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.

(2)Functia de control ex-post in legatura cu atribuirea contractelor de concesiune este asigurata de Curtea de Conturi si de ANAP.

 

Art. 110

(1)In aplicarea prezentelor norme metodologice, presedintele ANAP are dreptul de a emite ordine si instructiuni.

(2)Anexele nr. 1-3 fac parte din prezentele norme metodologice.

-****-

 

ANEXA nr. 1:Matricea preliminara de repartitie a riscurilor de proiect. Lista generala de referinta a riscurilor pentru un proiect de concesiune de lucrari

Categoria de risc Descriere Consecinte
1. Riscuri referitoare la locatie
Structura existenta (reabilitare/modernizare) Structurile existente sunt inadecvate pentru a se adapta dezvoltarii. Majorarea costurilor si a timpului necesar pentru realizarea proiectului
Conditii de amplasament Conditiile de sol neprevazut de grele Majorarea costurilor si a timpului necesar pentru realizarea proiectului
Titlul de proprietate Cresterea costurilor si a perioadei necesare pentru achizitionarea terenului de la proprietari si/sau acordarea dreptului de utilizare a terenului respectiv Majorarea costurilor si a timpului necesar pentru realizarea proiectului
Disponibilitatea locatiei Accesul la o anumita locatie nu poate fi negociat cu proprietarul acesteia. Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Aprobari Nu pot fi obtinute toate aprobarile necesare sau acestea pot fi obtinute sub rezerva unor conditii neprevazute. Intarzieri in inceperea sau finalizarea proiectului si cresteri ale costurilor aferente realizarii proiectului
Curatare si viabilizare Pregatirea terenului are ca rezultat costuri mult mai mari decat cele prevazute si necesita un timp cu mult peste termenii contractului. Costuri si timp suplimentar pentru a finaliza proiectul
Mostenire culturala Cresterea costurilor si a perioadei de timp ca rezultat al descoperirii unor situri arheologice si/sau patrimoniu national Costuri si timp suplimentar pentru a finaliza proiectul
Mediu (1) Amplasamentele pentru proiect prezinta un grad necunoscut de contaminare. Costuri si timp suplimentar pentru a finaliza proiectul
Mediu (2) in timpul implementarii proiectului apar contaminari ale proprietatilor adiacente, care au efect asupra proprietatilor disponibile pentru proiect. Costuri de decontaminare
2. Riscuri de proiectare
Esecul proiectarii Posibilitatea ca proiectarea partii private sa nu indeplineasca specificatiile tehnice de calitate cerute Cresterea pe termen lung a costurilor suplimentare sau imposibilitatea de a asigura serviciile pe termen lung
Deficienta de proiectare Timp suplimentar necesar in realizarea planificarii datorita lipsei de experienta Intarzieri in inceperea proiectului la data prevazuta si posibile costuri suplimentare
Depasirea costurilor proiectarii Proiectarea ia mai mult timp decat planificarea initiala, datorita lipsei de experienta. Costuri si timp suplimentare necesare pentru a finaliza proiectul
Schimbari in proiectare de catre ambele parti Proiectarea nu este conforma cu specificatiile tehnice de calitate. Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Intarzieri in obtinerea avizelor/permiselor pentru teren Nu pot fi obtinute toate aprobarile necesare sau sunt inregistrate intarzieri in obtinerea acestora. Intarzieri in inceperea proiectului sau in finalizarea lui si cresterea costurilor aferente realizarii proiectului
Intarzieri in obtinerea aprobarilor Intarzieri in obtinerea autorizatiilor de constructie necesare, din cauza proiectarii necorespunzatoare Timp si costuri suplimentare pentru a finaliza proiectul
Schimbari ulterioare ale proiectarii Variatii ale proiectarii datorita problemelor aparute cu relocarea utilitatilor sau datorita schimbarilor din legislatie Intarziere in implementare si majorare de costuri
Studii specifice proiectarii Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) ar putea necesita o perioada mai lunga decat cea stabilita. Timp si costuri suplimentare pentru a finaliza proiectul
Standarde referitoare la emisii Operatorul nu respecta standardele stabilite pentru operare corecta. Operarea facilitatilor are ca rezultat alterarea mediului.
3. Riscuri de finantare a proiectului
Insolvabilitate si risc aferent creditorului extern Concesionarul (sau oricare dintre actionarii sai) devine insolvabil sau efectuarea prestatiilor necesita o finantare mai mare decat cea estimata de concesionar. Neindeplinirea prestatiilor solicitate de catre Entitatea contractanta si pierderi pentru participantii la investitie
Indisponibilitatea finantarii Concesionarul nu e capabil sa asigure resursele financiare si de capital conform bugetului si in timpul prevazut Lipsa finantarii pentru continuarea sau finalizarea investitiei
Modificari ale dobanzilor Ratele dobanzilor sunt supuse schimbarilor, modificand astfel termenii financiari ai ofertei Crestere/Scadere a costurilor proiectului
Finantare suplimentara Datorita schimbarilor de legislatie, de politica sau de alta natura, sunt necesare finantari suplimentare pentru reconstructie, modificare, re-echipare etc. Concesionarul nu poate suporta financiar costurile schimbarii.
Modificari in sistemul de taxe si impozite Pe parcursul implementarii proiectului, sistemul de impozitare se poate schimba in defavoarea Concesionarului. Impact negativ asupra veniturilor financiare ale Concesionarului
Profituri din refinantare Finalizarea investitiei se face la un cost mai mic decat cel initial. Schimbare profitabila in finantarea proiectului
4. Riscuri aferente cererii si veniturilor
Inrautatirea conditiilor economice generale Producerea unor schimbari fundamentale si neasteptate in conditiile economice generale care conduc la reducerea cererii pentru prestatiile contractate Venituri sub previziunile financiare anterioare
Schimbari competitive Alta investitie, care exista deja, este extinsa sau imbunatatita sau retarifata, astfel incat competitia in domeniul prestatiilor efectuate conform contractului creste. Venituri sub previziunile anterioare, ca urmare a reducerii preturilor si/sau scaderii cererilor, datorita concurentei
Concurenta Aparitia pe piata a concurentilor in domeniul prestatiilor efectuate, conform contractului, de Concesionar Venituri sub previziunile anterioare ca urmare a reducerii preturilor si/sau a reducerii cererii ca urmare a concurentei
Schimbari demografice O schimbare demografica sau socioeconomica afecteaza cererea pentru prestatiile contractate. Venituri sub previziunile financiare anterioare
Costuri de abordabilitate/accesibilitate Nivelul de trai al locuitorilor este afectat de conditiile economice nefavorabile Venituri sub previziunile financiare anterioare
Schimbari majore ale inflatiei (1) Rata actuala a inflatiei va depasi rata previzionata a inflatiei. Depasirea costurilor de implementare a proiectului
Schimbari majore ale inflatiei (2) Valoarea platilor efectuate in timp este afectata de inflatie. Scaderea, in termeni reali, a veniturilor din proiect
Publicitate adversa Publicitatea adversa (negativa) genereaza schimbari in atitudinea publica. Nivel scazut de utilizare/conectari la retele, nivel scazut de contractare
5. Riscuri legislative/politice
Schimbari legislative/de politica (1) Schimbarea legislativa si/sau a politicii Concedentului care nu poate fi anticipata la semnarea contractului si care este adresata direct, specific si exclusiv proiectului, ceea ce conduce la costuri de capital sau operationale suplimentare din partea concesionarului O crestere semnificativa in costurile operationale ale concesionarului si/sau necesitatea de a efectua cheltuieli de capital pentru a putea raspunde acestor schimbari
Schimbari legislative/de politica (2) Schimbare legislativa si sau a politicii concedentului, care nu poate fi anticipata la semnarea contractului si care este generala in aplicarea sa (nu specifica proiectului) ceea ce conduce la costuri de capital sau operationale suplimentare din partea concesionarului O crestere semnificativa in costurile operationale ale concesionarului si/sau necesitatea de a efectua cheltuieli de capital pentru a putea raspunde acestor schimbari
Retragerea sprijinului complementar Concedentul isi retrage sprijinul complementar, proiectul fiind afectat negativ. Consecinte asupra veniturilor, intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Proces decizional defectuos Implementarea proiectului ar putea intampina o puternica opozitie politica. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Riscul valorii reziduale Riscul ca activele aferente proiectului, la finalizarea/expirarea contractului, nu vor fi predate conditiile prevazute Cresterea costurilor de intretinere/inlocuire a activelor
6. Riscuri naturale
Razboi sau situatii conflictuale Izbucnirea razboiului/a situatiilor conflictuale are ca rezultat intarzieri in implementarea proiectului si/sau costuri crescute de constructie/operare Distrugerea sau deteriorarea activelor aferente proiectului
Cutremur si alte evenimente naturale Cutremurele etc. au ca rezultat intarzieri si/sau costuri crescute de constructie Distrugerea sau deteriorarea activelor aferente proiectului
Terorism Actul de terorism genereaza intarzieri si/sau costuri crescute de constructie Distrugerea sau deteriorarea activelor aferente proiectului
Forta majora Forta majora, asa cum este definita prin Lege, impiedica executarea contractului Distrugerea sau deteriorarea activelor aferente proiectului
7. Riscurile etapei de pregatire/atribuire
Riscuri de pregatire Proiectul nu indeplineste cerintele legislatiei in domeniu privind pregatirea proiectului de concesiune. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Opozitie publica fata de proiect Sprijinul scazut sau o atitudine adversa a publicului fata de proiect ar putea provoca intarzieri. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea sa nu inceapa
Pregatirea necorespunzatoare a documentelor de atribuire Lipsa de experienta in pregatirea documentatiei de atribuire determina intarzieri Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea sa nu inceapa
Semnarea contractului de concesiune Lipsa de experienta cu privire la pregatirea si atribuirea contractelor de concesiune provoaca intarzieri in semnarea contractului Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea sa nu inceapa
8. Riscuri referitoare la constructie
Dreptul de acces Dreptul de acces la amplasament nu este negociat. Intarziere in implementarea proiectului si crestere a costurilor
Solutii tehnice vechi sau inadecvate Solutiile tehnice propuse nu sunt corespunzatoare din punct de vedere tehnologic pentru a asigura realizarea proiectului Venitul concesionarului scade sub datele de inchidere financiara a proiectului, avand ca rezultat pierderi. Concedentul nu primeste prestatiile solicitate.
Disponibilitatea resurselor Resursele necesare pentru finalizarea constructiei costa mai mult decat estimarile initiale, nu au calitatea corespunzatoare sau sunt indisponibile in cantitatile necesare. Cresteri de cost si, in unele cazuri, efecte negative asupra calitatii serviciilor furnizate in cadrul contractului; timp suplimentar necesar pentru a finaliza proiectul
Risc de defect ascuns Defecte ascunse in structurile preexistente aferente proiectului si/sau in activele nou-construite Cresteri de cost si efecte negative asupra calitatii serviciilor furnizate in cadrul proiectului; timp suplimentar
Risc cu privire la executare/finalizare Constructia facilitatilor poate fi intarziata astfel incat furnizarea serviciilor incluse in proiect sa nu poata incepe la data prevazuta Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Risc de depasire a costurilor Finalizarea constructiei se face la un cost mai mare decat costul prevazut initial Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Intarzieri in constructie Aparitia unui eveniment pe durata constructiei, eveniment care conduce la imposibilitatea finalizarii acesteia in termenul stabilit si la costul estimat Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Litigii de munca/personal insuficient calificat Lipsa personalului calificat pentru unele din etapele aferente proiectului Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Furnizare a utilitatilor Utilitatile (de exemplu curent electric, gaz si apa) necesare pentru constructia proiectului nu sunt disponibile. Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Insolvabilitatea subantreprenorilor sau a furnizorilor Riscul legat de nerespectarea obligatiilor subantreprenorului/furnizarilor sau insolvabilitate Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Conditii meteo nefavorabile Inundarea amplasamentelor impiedica constructia, provocand intarziere si costuri crescute Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Variatie excesiva a contractului Prea multe modificari in obiectivul lucrarilor, datorate costurilor crescute, schimbarilor legislative etc. Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Lucrari defecte Defecte descoperite in lucrarile de constructie, care provoaca costuri suplimentare si/sau intarziere Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Explozibile Descoperirea de munitie/dispozitive neexplodate in zona amplasamentului pentru proiect impiedica finalizarea constructiei la timp. Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Securitatea pe santier Securitatea deficitara duce la furturi si/sau deteriorarea echipamentului sau a materialelor. Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Lipsa angajamentelor partilor Lipsa de experienta in domeniul implementarii concesiunilor de lucrari si servicii poate conduce la neindeplinirea obligatiilor de catre ambele parti. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Risc de asigurare Riscurile asigurabile pot deveni neasigurabile pe durata de viata a proiectului sau cresteri substantiale ale ratelor la care se calculeaza primele de asigurare. Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Proteste publice Intarzieri in constructie provocate de tulburari si proteste publice Intarziere in implementare si cresterea costurilor
Aspecte privind protectia mediului Nu se respecta cerintele privind protectia mediului si nu se realizeaza monitorizarea efectelor semnificative asupra mediului Rezilierea concesiunii
9. Riscuri de operare si de intretinere
Schimbarea cerintelor concedentului in afara limitelor agreate prin contract Concedentul schimba cerintele dupa semnarea contractului Schimbarea cerintelor pe timpul realizarii investitiei conduce la modificarea proiectului si la cresterea costurilor de capital, dupa receptie
Resurse de intrare/input Resursele necesare pentru operare costa mai mult decat cele estimate initial, nu au calitatea corespunzatoare sau nu sunt disponibile in cantitati suficiente Cresteri ale costurilor si, in unele cazuri, efecte negative asupra calitatii serviciilor furnizate in cadrul contractului
Risc de furnizare a utilitatilor Utilitatile (de exemplu, curent electric, gaz si apa) necesare pentru constructia proiectului nu sunt disponibile. Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Solutii tehnice vechi sau neadecvate Solutiile tehnice propuse nu sunt corespunzatoare din punct de vedere tehnologic pentru a asigura realizarea proiectului. Venitul concesionarului scade sub datele de inchidere financiara a proiectului, avand ca rezultat pierderi. Concedentul nu primeste prestatiile solicitate.
Risc de disponibilitate Lucrarile si serviciile care fac obiectul contractului nu sunt furnizate sau nu indeplinesc specificatiile tehnice de calitate prevazute in contract. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Capacitate de management Concesionarul nu isi poate indeplini obligatiile conform contractului. Lucrarile si serviciile care fac obiectul contractului nu sunt furnizate.
Risc de depasire a costurilor Costurile de operare sunt mai mari decat cele costurile de operare previzionate. Costuri si timp suplimentar necesare pentru a finaliza proiectul
Risc de defecte ascunse Defecte ascunse in structurile preexistente aferente proiectului si/sau in activele nou-construite Cresteri de cost si efecte negative asupra calitatii serviciilor furnizate in cadrul proiectului; timp suplimentar necesar
Conditii neprevazute Conditii neprevazute cauzeaza costuri mai mari de intretinere pentru activele noi si cele existente. Cresteri de cost si efecte negative asupra calitatii serviciilor furnizate in cadrul proiectului; timp suplimentar necesar
Intretinere si reparatii Costul de intretinere a activelor poate diferi de costul de intretinere prevazut initial. Cresterea costurilor, cu efecte negative asupra actiunilor intreprinse pana in acel moment.
Lipsa angajamentului partilor Lipsa de experienta in domeniul implementarii concesiunilor de lucrari si servicii poate conduce la neindeplinirea obligatiilor de ambele parti. Intarzieri importante in implementarea proiectului sau proiectul ar putea fi oprit
Risc de asigurare Riscurile asigurabile pot deveni neasigurabile pe durata perioadei proiectului sau cresteri substantiale ale ratelor la care se calculeaza primele de asigurare. Intarzieri in implementarea proiectului si cresterea costurilor
Intretinere Intretinerea activelor finalizate nu corespunde specificatiilor tehnice de calitate stipulate in contractul de concesiune. Activele sunt predate concedentului la sfarsitul duratei de viata a proiectului intr-o conditie necorespunzatoare.

 

ANEXA nr. 2:Componentele-cheie ale Mecanismului de plata pe baza de disponibilitate

Parti componente ale platii
Componenta de plata Deduceri/penalizari corespunzatoare
Plata neta catre concesionar Plata bruta de disponibilitate Deduceri din plata de disponibilitate
Plata relationata nivelului de performanta Deduceri relationate nivelului de performanta
Plata relationata nivelului sigurantei Deduceri relationate nivelului sigurantei
Plata pentru finalizarea inainte de termen a lucrarilor Penalizare pentru finalizarea cu intarziere a lucrarilor
Factor de indexare
Plata relationata volumului de trafic Deduceri relationate volumului de trafic
Suprafata de rulare
Piste de bicicleta

 

ANEXA nr. 3:Elemente-cheie ale unui Mecanism de plata pe baza de disponibilitate

Parte componenta Elemente Aspecte relevante
Plata de disponibilitate – Suma bruta Periodicitatea efectuarii platilor si fundamentarea acestora
Deduceri din plata de disponibilitate – Momentul zilei

– Momentul anului

– Lungimea drumului

– Perioada de indisponibilitate

– Gravitatea indisponibilitatii

– Repetare

Caracteristicile disponibilitatii

Deduceri in functie de nivelul riscului asumat

Plata relationata nivelului de performanta – Aderenta

– Deseuri

– Spatiu verde

– Inspectii

– Semnalizare

– Deszapezire

– Fluidizarea traficului dupa producerea unor accidente

– intretinere de iarna

– Realizarea raportarilor

Impactul asupra nivelului de performanta prevazut in contract

Evaluari, analize si masuratori

Deduceri relationate nivelului de performanta Valoarea punctului de penalizare Deduceri in functie de nivelul riscului asumat
Plati/Deduceri relationate nivelului sigurantei Masuri de siguranta care intra in sfera obligativitatilor concesionarului Deduceri in functie de nivelul riscului asumat
Plata pentru finalizarea lucrarilor inainte de termen a lucrarilor Sistem de bonificatii pentru finalizarea lucrarilor inainte de termen Nivelul bonificatiilor acordate
Penalizari pentru finalizarea cu intarziere a lucrarilor Deduceri pentru finalizarea cu intarziere a lucrarilor

Impactul asupra duratei concesiunii

Nivelul deducerilor
Factor de indexare Identificarea componentelor de plati care urmeaza a fi indexate, precum si stabilirea formulei de calcul
Altele Timpi medii de transport

Reducerea zgomotului

Controlul traficului

Ponderea acestor criterii

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 985 din data de 7 decembrie 2016

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers