Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat la data de 20 martie 2012 studiul „Transparenta, Eficacitatea si Credibilitatea procesului de achizitii publice”.
Potrivit IPP, peste 19 miliarde de Euro cheltuite in Romania in doi ani – 2009 si 2010, prin proceduri de atribuire facute prin platforma electronica de achizitii publice – adica o suma echivalenta cu toata alocarea financiara din bani europeni pentru 7 ani acordata tarii noastre – justifica interesul societatii civile pentru asigurarea transparentei mecanismelor folosite in atribuirea contractelor din bani publici. Mai mult decat atat, desi la o prima vedere suma ar putea parea impresionanta, realitatea arata ca statele membre ale Uniunii Europene cheltuiesc, in medie, cam 18,3% din PIB pe contracte de achizitii publice anual: aplicand aceasta formula de calcul la situatia din Romania, IPP constata ca suma de 19 miliarde rulata in 2 ani prin SEAP nu reprezinta decat putin peste 40% din volumul total al achizitiilor publice facute de autoritatile contractante in toata aceasta perioada, fapt care indica, mai departe, ca cea mai mare parte a acestor achizitii se deruleaza in afara SEAP, fara practic nicio posibilitate de monitorizare.
Pentru exemplificare, IPP a comparat in capitolul dedicat eficientei cheltuirii banilor publici in contractele de achizitii informatiile centralizate la nivelul Sistemului Electronic de Achizitii Publice cu date solicitate direct pe un esantion de primarii de municipii resedinta de judet privind valoarea achizitiilor realizate la nivelul anului 2010. In anumite cazuri – diferentele sunt uriase: Primaria Municipiului Alexandria figureaza in baza de date a ANRMAP cu achizitii in valoare de aprox. 5 milioane de lei si declara in raspunsul oficial catre IPP ca a facut achizitii in valoare de peste 10 ori mai mare – respectiv 55 milioane de lei.
IPP isi pune astfel problema daca, in acest caz, este vorba despre o inconsistenta in managementul informatiilor la nivelul Sistemului Electronic, al autoritatilor contractante sau pur si simplu de o situatie in care nu avem in mod deliberat un control asupra acestor aspecte, de o maniera coerenta si unitara?
[ descarca studiul aici ]