Potrivit unor comunicate de presa publicate la data de 29 septembrie 2011, Comisia Europeana a actionat pentru a se asigura ca normele UE privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – sunt respectate in Germania, Italia si Olanda.
1. Germania – asigurarea accesului nerestrictionat la contractele de evacuare a deseurilor
Comisia Europeana a decis sa solicite Germaniei respectarea normelor europene in materie de achizitii publice in ceea ce priveste atribuirea contractelor de servicii de evacuare a deseurilor in Sachsen-Anhalt, in vederea asigurarii accesului la acest contract tuturor societatilor specializate in evacuarea deseurilor, astfel incat contribuabilii germani sa aiba posibilitatea de a obtine cea mai buna valoare pentru bani. Solicitarea Comisiei a imbracat forma unui aviz motivat, cea de-a doua etapa a procedurilor de infringement. Daca Germania nu notifica masurile luate pentru a asigura respectarea legislatiei europene intr-un interval de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
In 2002, fostul district Sangerhausen – in prezent districtul Mansfeld-Südharz, ca urmare a fuzionarii cu regiunea Mansfelder – a incheiat un contract de servicii de evacuare a deseurilor cu o societate public-privata fara organizarea unei proceduri de atribuire. In 2004, aceeasi societate a castigat un contract atribuit de regiunea Mansfelder, de aceasta data, ca urmare a organizarii unei procedurii de atribuire la nivelul U.E..
In 2007, Sangerhausen si Mansfelder au fuzionat in districtul Mansfeld-Südharz si detin in prezent 75% din societatea care executa contractul de servicii de evacuare a deseurilor. Contractele se vor finaliza in 2015, respectiv 2017. Cu toate acestea, in 2009, districtul a vandut toate actiunile sale catre o alta societate privata.
Potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, contractele publice trebuie (re)deschise concurentei in cazul in care sunt modificate in mod substantial fata de contractul initial. Comisia considera ca schimbarea actionarilor prestatorului de servicii de evacuare a deseurilor reprezinta atribuirea unui nou contract, data fiind implicarea noului actionar in managementul operational al contractelor. Comisia considera asadar ca pentru atribuirea acestui contract ar trebui organizata o procedura competitiva de achizitii publice in conformitate cu regulile U.E. in aceasta materie.
Potrivit Comisiei, procedurile de atribuire deschise si transparente, prevazute de reglementarile U.E. in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, ofera o protectie mai eficienta impotriva coruptiei si dau posibilitatea contribuabililor de a beneficia de bunuri si servicii mai eficiente si la o valoare mai buna. Daca elementele si conditiile esentiale ale unui contract public sunt modificate fara a permite altor ofertanti sa concureze pentru acest contract, exista un risc real de distorsionare a concurentei, fiind descurajati astfel noii potentiali ofertanti si irosindu-se banii contribuabilor.
2. Italia – asigurarea accesului nerestrictionat la serviciile de tehnologie informatizata din Italia
Comisia Europeana a decis sa solicite Italiei, printr-un aviz motivat, respectarea normelor europene privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – cu privire la atribuirea contractelor de servicii de tehnologie a informatiei (IT) de catre Regiunea Italiana Molise. Daca Italia nu informeaza Comisia in termen de doua luni despre masurile luate pentru asigurarea conformitatii cu legislatia europeana, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie.
Cazul specific se refera la Regiunea italiana Molise, care a incalcat normele europene privind legislatia achizitiilor publice prin atribuirea directa a contractelor de servicii de tehnologie a informatiei (IT) catre o companie ale carei actiuni sunt detinute atat de catre regiunea Molise, cat si de catre o intreprindere privata. Valoarea totala a contractelor in discutie depaseste 4 milioane EUR.
In fapt, inca din anul 2006, Regiunea Molise a atribuit o serie de contracte de servicii IT catre o companie al carei coproprietar este. Valoarea totala a contractelor este estimata la mai mult de 14 milioane EUR. In toate aceste cazuri, contractele au fost atribuite in mod direct, fara organizarea vreunei proceduri de atribuire. Ca o consecinta, celorlalte companii de servicii IT li s-a refuzat oportunitatea de a cunoaste aceasta afacere, iar contribuabililor italieni de a obtine valoare pentru bani prin atribuirea contractelor catre companii pregatite sa ofere servicii mai bune pentru bani mai putini.
Potrivit normelor europene, autoritatile publice pot atribui in mod direct contracte catre companiile pe care le detin doar in conditii foarte stricte. In deciziile anterioare (e.g. a se vedea cauza Teckal), Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat faptul ca autoritatile pot face acest lucru doar in cazul in care atribuirea se refera la o situatie „in-house”, respectiv atunci cand o autoritate exercita asupra companiei un control similar celui exercitat asupra propriilor departamente.
Prin urmare, in situatia data, Comisia nu considera a fi indeplinite conditiile „in-house” astfel cum sunt enumerate de Curte, iar participarea, chiar si in calitate de actionar minoritar, a unei intreprinderi private la capitalul companiei in care Regiunea Molise este de asemenea asociat, duce la concluzia ca Regiunea nu a exercitat asupra companiei un control similar celui exercitat asupra propriilor departamente.
3. Olanda – respectarea normelor U.E. pentru atribuirea contractelor de procesare si transport de hartie folosita
Comisia Europeana a solicitat Olandei sa respecte nomele U.E. in materia achizitiilor publice atunci cand atribuie contracte pentru procesarea si transportul hartiei folosite, in vederea asigurarii unei sanse reale firmelor de procesare si transport a hartiei uzate din U.E. de a identifica aceasta afacere, iar contribuabililor olandezi de a obtine o mai buna valoare pentru bani. Solicitarea ia forma unui aviz motivat, iar in masura in care Olanda nu transmite Comisiei in termen de doua luni o notificare cuprinzand masurile luate pentru a asigura respectarea normelor U.E. in domeniul achizitiilor publice, Comisia va deferi aceasta problema Curtii de Justitie.
Comisia considera ca Olanda nu si-a indeplinit obligatiile prin faptul ca a permis celor doua autoritati contractante implicate (Coöperatieve Vereniging VAOP u.a., si Vaop Oud Papier B.V.) sa atribuie in mod direct catre operatorii economici contracte in valoare de peste 15 milioane euro/an, fara a urma proceduri pan-europene concurentiale de achizitie publica.
Despre achizitii publice
Achizitiile publice vizeaza modul in care autoritatile contractante cheltuiesc banii publici. Domeniul acopera achizitiile de orice fel, de la cafea la sisteme pentru computer, uzine de apa reziduala, constructia de nave sau servicii de consultanta. Totalitatea achizitiilor publice realizate in cadrul UE este estimata la aproximativ 17% din PIB-ul Uniunii. Procedurile de atribuire deschise si transparente, obligatorii potrivit reglementarilor UE in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, o protectie mai eficienta impotriva coruptiei, precum si servicii mai bune si mai eficiente pentru contribuabili.
Despre procedurile de “infringement”
In temeiul articolului 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia Europeana are competenta de a actiona in justitie – procedura de “infringement” – impotriva unui Stat Membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele UE. Aceasta procedura cuprinde trei etape. In prima etapa, Statul Membru primeste o notificare formala si are la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. In cazul in care Statul Membru nu respecta in integralitate legislatia UE, Comisia poate trimite un aviz motivat. Din nou, Statul Membru are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie din Luxemburg. Comisia are dreptul de a solicita, de asemenea, aplicarea unei amenzi statului respectiv in ipoteza in care acesta nu se conformeaza deciziei Curtii.