In cadrul Conferintei Anuale organizate de Consiliul Concurentei azi, 21 octobrie 2011, pe tema „Concurenta in sectoarele cheie ale economiei romanesti”, a fost lansat spre dezbatere publica Raportul “Mediul concurential romanesc – evolutii in sectoare esentiale”.
Una dintre cele patru teme ale Raportului vizeaza achizitiile publice din Romania si reflecta rezultatele unei analize comparative privind nivelul preturilor din cadrul contractelor publice si a celor private. Au fost analizate astfel preturile practicate pentru patru produse, respectiv motorina euro 5, ulei, cartofi si hartie xerox, cu scopul de a stabili daca preturile produselor livrate autoritatilor contractante prin diferite proceduri de licitatie au fost mai mici decat cele facturate altor clienti neguvernamentali.
Concluzia Raportului este fara echivoc: atunci cand s-au organizat licitatii electronice, preturile ofertate de operatorii economici au fost mai mici. In schimb, in cazul contractelor atribuite fara organizarea unor licitatii electronice, preturile obtinute de autoritatile contractante depasesc in mod constant preturile practicate in mediul privat, cu procente care variaza in functie de produs si de tipul procedurii de atribuire organizate.
De aici, si concluzia Raportului si recomandarea presedintelui Consiliului Concurentei, Dl. Bogdan Chiritoiu: trebuie sa creasca numarul de licitatii electronice. Astfel, potrivit Raportului, “majorarea progresiva a plafonului licitatiilor online pornind de la cele 40 de procente din prezent, poate avea drept efect realizarea de economii bugetare din sistemul de achizitii publice”.
Nu in ultimul rand, Consiliul Concurentei atrage atentia asupra procesului de monitorizare al achizitiilor publice, intrucat “practicarea, in unele cazuri, a unor preturi mult mai mari pentru autoritatile contractante fata de alte contracte rezultate din licitatii poate ridica suspiciuni legate de trucarea licitatiilor pe verticala si orizontala”. In acest sens, Raportul recomanda colaborarea activa a tuturor institutiilor cu atributii in domeniul achizitiilor publice, atat pentru eliminarea eventualelor disfunctionalitati, cat si pentru sanctionarea cu severitate a tentativelor de trucare a licitatiilor.
[ descarca raportul aici ]