In M.Of. nr. 477 din data de 6 iulie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 661/2011 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii la nivel national a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica (denumita in continuare „Hotararea”).
Hotararea va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data de 5 august 2011.
La aceasta data se abroga Hotararea Guvernului nr. 236/2007 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului nr. 1.980/2000/CE din 17 iulie 2000 privind sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice comunitare.
Hotararea reglementeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
- autoritatile competente;
- conditiile acordarii etichetei UE ecologice;
- sanctiunile aplicabile.
Autoritatile competente
In ceea ce priveste acordarea etichetei UE ecologice, Ministerul Mediului si Padurilor a fost desemnat ca autoritate competenta. Astfel, pe langa Ministerul Mediului si Padurilor se infiinteaza Comisia pentru eticheta UE ecologica, organ consultativ fara personalitate juridica, cu rol in evaluarea dosarului pentru acordarea etichetei, a carei compunere este prevazuta in Hotarare.
Cu privire la constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor stabilite in Hotarare, Garda Nationala de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au fost desemnate ca autoritati competente.
Conditiile acordarii etichetei UE ecologice
Solicitarile operatorilor economici privind acordarea etichetei UE ecologice pentru produsele introduse pe piata se inainteaza Ministerului Mediului si Padurilor.
Pentru fiecare solicitare se va percepe o taxa pentru procesarea cererii in cuantum de 200 Euro, echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei din data efectuarii platii, spre deosebire de reglementarea anterioara care prevedea un tarif intre 300 si 1300 Euro, in functie de costurile de procesare a respectivei cereri.
De asemenea, a fost eliminat tariful anual de utilizare a etichetei UE ecologice egal cu 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului care a obtinut eticheta ecologica, dar minim 500 Euro si maxim 25.000 Euro, astfel ca nu se va mai percepe nicio taxa anuala.
Sanctiunile aplicabile
Se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei urmatoarele fapte:
- introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta UE ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta;
- refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei UE ecologice la cererea autoritatii competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor;
- prezentarea de catre operatorul economic de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului;
- introducerea pe eticheta UE ecologica a altor mentiuni decat a celor prevazute de Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica.
De asemenea, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 30.000 lei publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta UE ecologica.