Comisia Europeana consulta autoritatile publice, mediul de afaceri si societatea civila cu privire la accesul pe pietele externe de achizitii publice

La data de 7 iunie 2011, Comisia Europeana a publicat un comunicat de presa cu privire la consultarea partilor interesate din toate statele membre ale Uniunii Europene cu privire la opiniile lor in legatura o noua politica privind accesul la pietele de achizitii publice ale UE, astfel cum a fost anuntat in Actul privind Piata Unica din aprilie 2011.

Un chestionar on-line a fost pus la dispozitie de catre Comisie, care va putea fi completat pana la data de 2 august 2011. Raspunsurile vor fi avute in vedere pentru modificarea legislatiei in acest sens, pana la sfarsitul acestui an. Scopul acestei consultari este crearea unei parghii eficiente pentru negocierea accesului la pietele de achizitii a altor parteneri comerciali. Acest lucru ar trebui sa contribuie la dezvoltarea oportunitatilor de afaceri pentru companiile din UE, astfel cum s-a subliniat in strategia comerciala reinnoita a UE „Comert, crestere economica si lumea afacerilor” prezentata in noiembrie 2010.

In plus, legislatia urmareste sa stabileasca termeni clari de accesare de catre furnizorii din afara UE a pietei de achizitii publice a UE in valoare de 1,800 miliarde de euro. Aceasta ar trebui sa aduca o mai mare certitudine juridica atat pentru autoritatile publice din UE care au nevoie de bunuri si servicii, cat si pentru potentialii furnizori internationali.

Contextul actual

Normele privind achizitiile publice definesc modul in care autoritatile publice cheltuiesc banii publici atunci cand achizitioneaza bunuri, lucrari sau servicii de pe piata libera. Normele puternice privind achizitiile publice previn favorizarea unui operator economic specific si garanteaza o concurenta sanatoasa intre jucatorii de pe piata, ceea ce ajuta guvernele sa obtina cea mai buna valoare pentru banii contribuabililor.

Achizitiile publice reprezinta o parte substantiala a economiei UE si a celorlati parteneri comerciali. In UE acestea reprezinta 17% din PIB. Prin angajamente internationale, cum ar fi Acordul O.M.C. pentru Achizitii Publice si acorduri comerciale incheiate cu terte tari sau regiuni, UE a dat dovada de sustinere puternica pentru o deschidere ambitioasa a pietelor internationale de achizitii publice. Si-a luat chiar angajamentul de a acorda accesul la propria piata de achizitii publice pentru cele mai multe bunuri, servicii si companii straine.

In contradictie cu politica UE de a favoriza o deschidere mai mare, numeroase tari terte sunt reticente in a-si deschide pietele de achizitii publice catre concurenta internationala. In timp ce o piata UE de achizitii publice in valoare de 312 miliarde de euro este deschisa ofertantilor din tarile membre ale Acordului O.M.C. pentru Achizitii Publice, valoarea pietei S.U.A. deschisa ofertantilor straini este de doar 34 miliarde de euro si de 22 miliarde de euro pentru Japonia. Anumiti parteneri comerciali au mentinut sau introdus, printre altele, masuri protectioniste puternice impotriva companiilor UE – aspect ce limiteaza in mod cert oportunitatile de afaceri pentru companiile UE pe aceste piete.

Documentele consultative pot fi accesate aici:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/access_EU_public_procurement_en.htm

http://trade.ec.europa.eu/consultations/?consul_id=154

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers