In M.Of. nr. 225 din data de 31 martie 2011 a fost publicata Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Potrivit modificarilor aduse Codului Muncii, instantele de judecata pot dispune, ca pedeapsa complementara, interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la 5 ani, in cazul savarsirii uneia dintre urmatoarele infractiuni:
- primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca;
- primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.
Instanta poate dispune in aceste situatii si pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la 5 ani.
In cazul savarsirii uneia dintre infractiuni de catre un subcontractant, atat contractantul principal, cat si orice subcontractant intermediar, daca au avut cunostinta de faptul ca subcontractantul angajator angaja straini aflati in situatie de sedere ilegala, pot fi obligati de catre instanta, in solidar cu angajatorul sau in locul subcontractantului angajator ori al contractantului al carui subcontractant direct este angajatorul, la plata sumelor de bani reprezentand:
- orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal, cuantumul remuneratiei prezumandu-se a fi egal cu salariul mediu brut pe economie; exceptia o reprezinta cazul in care fie angajatorul, fie angajatul poate dovedi contrariul;
- cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.