Potrivit unor comunicate de presa publicate la data de 28 octombrie 2010, Comisia Europeana a actionat pentru a se asigura ca normele U.E. privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – sunt respectate in Suedia, Grecia, Germania si Republica Ceha.
1. Suedia – asigurarea accesului egal la contractele de management al deseurilor
Comisia este preocupata de faptul ca Suedia a incalcat normele UE privind achizitiile publice, permitand autoritatilor publice sa atribuie contracte de gestionare a deseurilor fara nicio procedura de atribuire.
In acest mod, autoritatile locale suedeze din Ängelholm si Helsingborg au atribuit mai multe contracte de gestionare a deseurilor catre o companie detinuta in coproprietate impreuna cu alte autoritati (municipalitati). De asemenea, autoritatile locale din Tomelilla si Simrishamn au atribuit contracte de gestionare a deseurilor catre o companie pe care o detineau impreuna cu alte autoritati. In ambele cazuri, nu a fost publicat un anunt de participare.
Conform normelor UE privind achizitiile publice, autoritatile contractante pot atribui direct contracte companiilor pe care le detin sau in cadrul carora sunt coproprietari impreuna cu alte autoritati, doar in conditii foarte stricte. In deciziile pronuntate anterior, Curtea de Justitie a precizat ca autoritatilor contractante le este permis sa actioneze astfel numai atunci cand controlul exercitat in cadrul acelei companii este identic cu cel exercitat asupra propriilor departamente administrative. O alta conditie este ca majoritatea activitatilor companiei sa fie efectuate pentru asociatii/actionarii acesteia, in acest caz municipalitatile.
Comisia a aflat, de asemenea, ca cele doua companii implicate activeaza pe piata privata, unde de altfel realizeaza si o cota semnificativa din cifra de afaceri. De aceea, conditiile antementionate care au fost dezvoltate in cadrul jurisprudentei Curtii de Justitie nu sunt indeplinite.
Sesizata fiind cu privire la aceste fapte, Comisia a solicitat Suediei printr-o scrisoare de notificare sa comenteze situatia inca din ianuarie 2010. Intrucat nu s-a primit niciun raspuns satisfacator, Comisia a decis sa initieze a doua etapa a procedurii de infringement prin emiterea unui aviz motivat. Daca Suedia nu raspunde satisfacator intr-un termen de doua luni, Comisia poate deferi aceasta problema Curtii de Justitie.
2. Grecia – atribuirea contractului pentru serviciile de tehnologie a informatiei si comunicatiilor (TIC)
Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca Grecia a incalcat normele UE in materie de achizitii publice prin atribuirea directa a unui contract de servicii publice pentru dezvoltarea unui sistem informatic utilizat de reteaua de servicii pentru cetateni a guvernului elen (KEP).
In 2007, ca urmare a unei proceduri de achizitii publice, autoritatile elene au atribuit un contract unei companii pentru dezvoltarea portalului national ERMIS, un magazin online one-stop, pe care cetatenii si intreprinderile il pot accesa pentru toate tranzactiile lor cu guvernul grec.
La scurt timp, autoritatile elene, aplicand o procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare, au atribuit un contract suplimentar in valoare de 1,5 milioane de euro aceleiasi companii, pentru dezvoltarea unui sistem informatic ce urmeaza a fi utilizat de catre personalul care lucreaza in centrele KEP ale guvernului grec. Centrele KEP sunt centre de servicii guvernamentale, de la care cetatenii pot obtine informatii si documente oficiale, precum certificate de nastere, permise de conducere si documente de identificare.
Comisia opineaza in sensul ca dezvoltarea portalului online ERMIS este diferita fata de dezvoltarea sistemului informatic intern. Contractul nu ar fi trebuit, asadar, sa fie atribuit in baza unui contract suplimentar in urma unei proceduri de negociere, ci mai degraba in urma unei proceduri de atribuire, cu publicarea la nivelul UE a unui anunt de participare, in conformitate cu normele UE aplicabile achizitiilor publice, stabilite de Directiva 2004/18/EC.
Intrucat contractul a fost atribuit direct aceluiasi contractor cu care s-a incheiat contractul initial, nu a fost publicat niciun anunt de participare si nu a fost organizata o procedura de atribuire transparenta. Pe cale de consecinta, alte companii interesate, fie ele grecesti, fie din alte state membre ale UE, au fost excluse de la participare. Prin nerespectarea principiilor transparentei si a egalitatii de tratament, consacrate de normele UE privind achizitiilor publice, autoritatile elene au denaturat concurenta si este posibil sa fi irosit banii contribuabililor.
Sesizata fiind cu privire la aceste fapte, Comisia a solicitat Greciei printr-o scrisoare de notificare sa comenteze situatia creata, in luna mai 2010. Intrucat nu a fost furnizat niciun raspuns satisfacator, Comisia a decis sa initieze a doua etapa a procedurii de infringement prin emiterea unui aviz motivat. Daca Grecia nu raspunde satisfacator in doua luni, Comisia poate deferi aceasta problema Curtii de Justitie.
3. Germania – respectarea hotararii Curtii privind atribuirea unui contract de eliminare a deseurilor din Bonn
Comisia Europeana a cerut Germaniei sa se conformeze unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. In aceasta hotarare (Cauza C-17/09), Curtea a decis ca Germania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in conformitate cu normele UE privind achizitiile publice, deoarece a incheiat un contract privind eliminarea deseurilor biodegradabile si a deseurilor verzi fara organizarea unei proceduri de atribuire competitive.
Hotararea Curtii se referea la un acord de eliminare a deseurilor incheiat intre orasul Bonn si o companie privata de gestionare a deseurilor: compania colecteaza si livreaza deseurile menajere care urmeaza sa fie incinerate in instalatia de incinerare a orasului si in schimb trateaza deseurile bio pentru oras in uzinele sale de compostare. Curtea a confirmat pozitia Comisiei conform careia, in ceea ce priveste deseurile bio, acest aranjament trebuie sa fie considerat drept un contract de servicii publice. Deoarece au atribuit contractul fara o procedura de atribuire competitiva, autoritatile germane nu si-au indeplinit obligatiile care le revin in temeiul directivelor privind achizitiile publice.
In conformitate cu Articolul 260 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, Statele Membre sunt obligate sa ia masurile necesare pentru a se conforma hotararilor Curtii. Intrucat autoritatile germane nu au reziliat inca contractul cu privire la eliminarea deseurilor, Comisia considera ca nu au fost luate masurile necesare in vederea respectarii hotararii Curtii. In cazul in care autoritatile germane nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate deferi din nou cazul Curtii.
4. Republica Ceha – achizitionarea de avioane de transport militar
Comisia Europeana a actionat pentru a asigura accesul echitabil la contractele de achizitii publice, prin trimiterea Republicii Cehe in fata Curtii de Justitie, intrucat nu si-a respectat obligatia de a atribui contracte de achizitii publice de furnizare prin intermediul unor proceduri publice. Comisia este ingrijorata ca Republica Ceha a incalcat normele UE privind achizitiile publice prin faptul ca nu a asigurat concurenta la nivelul UE atunci cand a incheiat un contract de achizitii publice pentru patru avioane militare de transport tactic.
Potrivit Directivei 2004/18/CE privind achizitiile publice europene, contractele de achizitii publice ce depasesc anumite valori trebuie atribuite pe baza unei proceduri de atribuire organizate la nivelul UE. Cu toate acestea, Directiva prevede o exceptie de la aceasta obligatie in cazurile in care autoritatea contractanta cumpara anumite materiale militare, respectiv atunci cand organizarea unei proceduri de atribuire publice ar afecta interesele esentiale de securitate ale Statului Membru in cauza.
In aprilie 2008, Ministerul ceh al Apararii a atribuit direct un contract de achizitii publice de bunuri in valoare de 132 milioane de euro pentru patru avioane militare de transport tactic de tip CASA-295M fara a organiza o procedura de atribuire. Autoritatile cehe au considerat ca nu ar fi necesara nicio procedura de atribuire deoarece aeronava este folosita in principal pentru misiunile militare ale Republicii Cehe, de exemplu pentru protectia intereselor esentiale de securitate ale statului.
Cu toate acestea, un Stat Membru nu se poate abate in mod automat de la normele standard privind achizitiile publice atunci cand achizitioneaza echipamente militare. Acesta trebuie sa demonstreze ca procedura de atribuire, ca atare, ar reprezenta un risc pentru interesele sale esentiale de securitate. Comisia opineaza in sensul ca Republica Ceha nu a reusit pana acum sa demonstreze de ce o procedura de atribuire publica pentru aeronave de transport neinarmate ar reprezenta un risc pentru interesele sale esentiale de securitate. Deoarece a atribuit contractul fara o procedura de licitatie adecvata, Comisia considera ca Republica Ceha a impiedicat concurenta pe piata europeana si ca este posibil sa fi irosit banii contribuabililor.
Din acest motiv, Comisia a trimis un aviz motivat – a doua etapa a procedurii de infringement – catre Republica Ceha in mai 2009, solicitandu-i sa se conformeze legislatiei UE. Deoarece nu a primit un raspuns satisfacator, Comisia a decis sa defere cazul Curtii.
Despre achizitii publice
Achizitiile publice vizeaza modul in care autoritatile contractante cheltuiesc banii publici. Domeniul acopera achizitiile de orice fel, de la cafea la sisteme pentru computer, uzine de apa reziduala, constructia de nave sau servicii de consultanta. Totalitatea achizitiilor publice realizate in cadrul UE este estimata la aproximativ 17% din PIB-ul Uniunii. Procedurile de atribuire deschise si transparente, obligatorii potrivit reglementarilor UE in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, o protectie mai eficienta impotriva coruptiei, precum si servicii mai bune si mai eficiente pentru contribuabili.
Despre procedurile de “infringement”
In temeiul articolului 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia Europeana are competenta de a actiona in justitie – procedura de “infringement” -impotriva unui Stat Membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele UE. Aceasta procedura cuprinde trei etape. Prima etapa consta in faptul ca Statul Membru primeste o notificare formala si are la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. In cazul in care Statele Membre nu respecta in integralitate legislatia UE, Comisia poate trimite un aviz motivat. Din nou, Statul Membru are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie din Luxemburg. Comisia are dreptul de a solicita, de asemenea, aplicarea unei amenzi statului respectiv in ipoteza in care acesta nu se conformeaza deciziei Curtii.