Comisia Europeana promoveaza extinderea utilizarii achizitiilor publice electronice in UE

Comisia Europeana a lansat la data de 18 octombrie 2010 o consultare cu privire la achizitiile publice electronice (e-procurement). Consultarea imbraca forma unei Carti Verzi si are drept scop evidentierea punctelor de vedere ale partilor interesate asupra modului in care UE poate ajuta Statele Membre sa accelereze si sa faciliteze procesul de achizitie.

E-procurement se refera la utilizarea de mijloace electronice de comunicare si de procesare a tranzactiilor de catre institutiile guvernamentale si alte organizatii din sectorul public atunci cand cumpara bunuri si servicii sau atribuie contracte de lurari publice. Mai precis, sistemul electronic de achizitii publice permite efectuarea procedurilor de achizitii publice on-line (internet, e-mail), fara a fi necesar sa se apeleze la sistemul clasic care presupune utilizarea formularelor tiparite.

Cartea Verde identifica obstacolele in calea extinderii achizitiilor publice electronice, precum si riscurile pe care abordarile nationale divergente le prezinta pentru participarea transfrontaliera in cadrul achizitiilor publice on-line. Totodata, Cartea stabileste optiuni pentru depasirea acestor provocari, inclusiv, de exemplu, stimulente de reglementare, solutii privind standardizarea si inter-operabilitatea.

Comisarul pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier, a declarat: „Comisia Europeana a promovat intotdeauna utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) in domeniul achizitiilor publice. Evaluarea noastra arata ca atunci cand aceasta este folosita, sporeste viteza si eficienta achizitiilor publice, inregistrandu-se in acelasi timp o diminuare semnificativa a costurilor de participare la procedurile de atribuire. Cu toate acestea, ne aflam abia la inceputul unui drum lung. Sunt necesare eforturi la toate nivelurile si vom lucra impreuna cu guvernele nationale in scopul de a extinde utilizarea e-procurement. Sunt pregatit sa imi indeplinesc sarcinile pentru a valorifica potentialul enorm pe care TIC il ofera pentru modernizarea si simplificarea achizitiilor publice in UE”.

Introducerea treptata a e-procurement face parte din agenda ambitioasa a e-guvernare, care poate transforma fundamental rezultatele si performanta administratiei publice. In 2009, au fost publicate la nivelul UE anunturi cu privire la peste 150.000 de contracte cu o valoare estimata de aproximativ 3% din PIB-ul UE. Evaluarea Comisiei privind Planul de actiune din 2004 pentru achizitiile electronice releva faptul ca tehnologia necesara pentru e-procurement este gata de utilizare.

Inlocuirea procedurilor de achizitii publice bazate pe suport de hartie prin procese automatizate ofera perspectiva unei administrari mai rapide si mai eficiente a achizitiilor publice. In cele din urma, acest lucru ar trebui sa conduca la o utilizare mai eficienta a banilor publici, care, in contextul actual este foarte binevenita, maximizandu-se in acest fel potentialul de resurse limitate.

In unele State Membre, pana la 5% din procedurile de atribuire care depasesc plafoanele UE implica acum procesare electronica. Totusi, autoritatile publice sunt deseori descurajate de costurile si provocarile majore ale schimbarii.

Acesta este motivul pentru care Cartea Verde invita la comentarii cu privire la modul in care UE poate ajuta Statele Membre sa:

  • exploateze pe deplin potentialul e-procurement de a simplifica si imbunatati sistemul de achizitii publice;
  • sa accelereze schimbarea prin furnizarea unei combinatii corecte intre stimulente legislative si instrumente; si
  • sa permita operatorilor din alte State Membre sa participe la procedurile de achizitii publice on-line.

Cartea Verde este de interes pentru ministerele nationale, agentiile si autoritatile contractante, furnizorii de solutii tehnologice, specialistii in achizitii publice din sectorul privat si public si reprezentantii asociatiilor de operatori economici. Aceasta reprezinta un prim pas spre un program mai cuprinzator de valorificare a potentialului TIC pentru achizitii publice mai bune in Europa. Raspunsurile primite de la partile interesate vor ajuta la elaborarea unui program de actiuni la nivel UE pentru a spori utilizarea e-procurement (care urmeaza sa fie finalizat in cursul anului 2011).

Consultarea publica (cartea verde) este disponibila aici: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2010/e-procurement/green-paper_ro.pdf, iar raspunsurile trebuie transmise pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011.

Mai multe informatii cu privire la consultarile derulate sau la modul de transmitere a contributiilor pot fi accesate aici: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2010/e-procurement_en.htm

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers