In M.Of. nr. 397 din data de 15 iunie 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului „Reabilitare si modernizare – 10.000 km drumuri de interes judetean si drumuri de interes local”, implementat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in perioada 2010-2013.
Hotararea reglementeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
- scopul Programului;
- aprobarea obiectivelor de investitii;
- promovarea la finantare a obiectivelor de investitii;
- derularea finantarii si realizarii investitiilor.
Scopul Programului
Scopul Programului consta in implementarea unor proiecte de reabilitare si/sau modernizare a drumurilor de interes judetean si de interes local in cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, pe sectoare de drum aprobate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe baza propunerilor primite de la beneficiari.
In cadrul Programului pot fi finantate urmatoarele obiective:
- reabilitarea si modernizarea drumurilor de interes judetean si/sau de interes local promovate ca obiective noi;
- reabilitarea si modernizarea drumurilor de interes judetean si/sau de interes local aflate in diferite stadii de executie.
Vor avea prioritate la finantare proiectele din unitatile administrativ – teritoriale care au solicitat finantare prin programe finantate din fonduri europene, dar nu au fost selectate, sau care dispun de documentatii tehnico-economice intocmite conform legislatiei in vigoare, precum si cele care au fost finantate intr-o prima etapa din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finantare nu au putut fi realizate integral.
Aprobarea obiectivelor de investitii
Pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, pe baza datelor inaintate de catre consiliile locale, consiliile judetene vor intocmi si transmite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Inventarul privind starea de viabilitate a drumurilor judetene si/sau comunale precum si lista centralizata a tuturor drumurilor si sectoarelor de drum din judet care la momentul intocmirii acesteia nu fac obiectul altor programe de finantare.
Ministerul va centraliza la nivel national listele primite si va intocmi lista-sinteza a drumurilor/sectoarelor de drum care urmeaza a fi reabilitate.
Lista-sinteza sta la baza intocmirii listei obiectivelor de investitii privind reabilitarea si modernizarea de drumuri de interes judetean si local si fundamentarii alocatiilor bugetare necesare in vederea finantarii acestora.
Promovarea la finantare a obiectivelor de investitii
In vederea promovarii obiectivelor pentru avizare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului solicita beneficiarilor urmatoarele documente:
- doua exemplare din documentatia tehnico-economica finantata de autoritatile administratiei publice locale si aprobata de acestea si certificatele de urbanism aferente – pentru drumuri de interes judetean si/sau de interes local promovate ca obiective noi;
- doua exemplare din documentatia tehnico-economica finantata de autoritatile administratiei publice locale si aprobata de acestea si devizul general recalculat in urma procedurii de achizitie publica, cu mentionarea tuturor decontarilor efectuate pana la data predarii-preluarii de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu specificarea expresa a lungimii sectorului de drum ramas de executat si valoarea actualizata a acestuia, inclusiv procesele-verbale de receptie tehnica a lucrarilor executate, insotite de documentele Cartii tehnice a constructiei – pentru drumurile de interes judetean si/sau de interes local, aflate in diverse stadii de executie.
Derularea finantarii si realizarii investitiilor
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului comunica beneficiarilor obiectivul/obiectivele de investitii care urmeaza a fi finantat/finantate in anul respectiv si solicita acestora transmiterea in administrare a drumurilor sau sectoarelor de drum ce fac obiectul Programului si, dupa caz, a terenurilor aferente, pe toata perioada de executie a lucrarilor.
Ministerul efectueaza urmatoarele operatiuni:
- intreprinde demersurile necesare completarii si/sau finalizarii documentatiilor tehnico-economice necesare in vederea obtinerii autorizatiilor si/sau avizelor si executiei lucrarilor;
- declanseaza procedurile de atribuire a contractului de servicii de proiectare si/sau a contractului de lucrari aferente obiectivelor;
- asigura urmarirea si supravegherea tehnico-economica a lucrarilor;
- participa impreuna cu reprezentantii beneficiarilor la receptia la terminarea lucrarilor, precum si la receptia finala la expirarea perioadei de garantie.
Dupa realizarea receptiei la terminarea lucrarilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va preda beneficiarului, prin protocol, obiectivul de investitii realizat si terenul aferent acestuia.